Hem Reportage 8 tips till dig som vill börja ställa om

8 tips till dig som vill börja ställa om

av Emilie Cederquist
 1. BÖRJA ODLA
  Smått som stort gör skillnad – några potatisar i en hink, en kruka med tomater på balkongen eller groddade ärtskott i fönstret är toppen att börja med!
 2. HANDLA LOKALPRODUCERAT
  Besök den lokala REKO-ringen, grönsaksbodarna vid vägkanten eller efterfråga närproducerat på din närmaste matbutik. Ökad efterfrågan ger en ökad lokal motståndskraftig matproduktion.
 3. LÅT BILEN STÅ UNDER MILEN
  Hälften av alla våra bilresor är kortare än fem kilometer och dessutom är både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen 35 % högre under dessa fem kilometer innan motorn har hunnit värma upp sig.
 4. TA SVEMESTER
  Passa på nu under Corona-pandemin och prova på att ta ett flygfritt år. En semester hemma i vackra Sverige kanske inte är så dumt?
 5. KÖPSTOPP
  Laga/låna/ägodela något istället för att köpa nytt – hur länge klarar du dig utan att shoppa nytillverkade prylar? Prova att börja med en månad och se vart det leder.
 6. SÄNK VÄRMEN
  Det räcker att du sänker temperaturen med en grad hemma i vinter för att minska både på elräkningen och de totala utsläppen. Fram med kofta och raggsockar och mys!
 7. TESTA DIG
  Testa dig på exempelvis Klimatkontot eller Svalna, där du faktiskt kan se vilken som är din största koldioxidpuckel. Är det transport, boende eller konsumtion som gör att dina utsläpp är höga? Börja jobba där!
 8. ENGAGERA DIG
  Engagera dig i ett Omställningssammanhang och kroka arm med andra. Här på Tjörn finns, förutom Omställning Tjörn, även Egnahemsfabriken, Naturskyddsföreningen, Billströmska Folkhögskolan, SV Väst m.fl. som verkar för omställning genom aktiviteter och gemenskap. Fridays for Future, Extincion Rebellion och Klimatklubben är andra sammanhang som verkar för klimaträttvisa. Och glöm inte att vi människor är flockdjur! Dit du går, följer andra efter.

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy