Hem Reportage Workshop i Skogsträdgårdsodling

Workshop i Skogsträdgårdsodling

av Emilie Cederquist

På Tjörn är intresset för Skogsträgårdsodling på uppgång. Så pass mycket att workshopen med samma namn, som arrangerades genom projektet ”Ett år i Omställning”, blev fullbokad med en lång reservlista på mindre än ett dygn.

En härlig oktoberdag, då hösten precis började göra sig påmind men tillät både solrosor och rosenskära att sprida glädje ännu ett tag, hade en grupp Tjörnbor samlats hemma i trädgårdsmästarparet Joakim Wenner och Anna Sonessons begynnande skogsträdgård. De hade alla lyckats knipa en av de åtråvärda platserna till helgworkshopen i skogsträdgårdsodling och var i full gång med att presentera deras lösningar för en skogsträdgård som ska anläggas på Egnahemsfabriken i Svanvik, enligt permakulturens principer.

– Skogsträdgårdsodling handlar om att bygga upp ett långsiktigt högavkastande matsystem som förutom att öka vår självförsörjning på mat, blir en plats där vi mår bra av att vara. Under två heldagar fördjupar vi våra kunskaper i skogsträdgårdsodling. Tillsammans lär vi oss om permakulturens designprocesser genom att skissa på en skogsträdgård tillsammans med Egnahemsfabriken, berättade workshopledare Joakim Wenner.

WORKSHOP I SKOGSTRÄDGÅRDSODLING
_________________________________
Kursen var kostnadsfri och arrangerades som en del i det LEADER-finansierade projektet ”Ett år i Omställning” som drivs av Omställning Tjörn i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

Workshopen vände sig till den som är nyfiken på att hämta inspiration från naturens system när den utformar sin egen trädgård eller odling. En skogsträdgård består, precis som naturen, av en mångfald av olika typer av växter, träd, buskar och marktäckare. Den ska innehålla ett varierat utbud av perenn mat i form av exempelvis frukt, bär, nötter och perenna grönsaker. Samtidigt som skogsträdgården lagrar koldioxid och hushåller med resurser hjälper den också till att skapa platser som gynnar den biologiska mångfalden. Framtidens trädgård med andra ord!

Workshopen leddes av Joakim Wenner och Anna Sonesson som båda är trädgårdsmästare till yrket. Första dagen var teoretiskt uppbyggd med en grundläggande introduktion i skogsträdgårdsodling. Deltagarna fick bekanta sig med skogsträdgårdens växter, och vad en ska tänka på i valet av dem. Dag två började dagen hos Joakim och Anna där deltagarna fick se hur de jobbar med permakultur som ett verktyg i trädgården.

– Vi är upplärda i att skissa mycket på papper men sedan har vi mer och mer övergått till att gå ut och rita på plats. Det är ganska härligt tycker jag och så har vi jobbat mycket med hela trädgården och försökt visualisera med pinnar och klippta gångar, ibland har vi format mönster med hösilage, och det händer ju väldigt mycket med arkitekturen och landskapet då så en ska inte glömma bort det där att gå ut och skissa direkt på plats, sa workshopledare Anna till deltagarna.

– Det ska bli ganska många fruktträd på sikt, kanske ett 40-tal i det hela systemet. Allt utöver gångarna kommer bli rabatter eller hügelbäddar som kommer fyllas upp och så kommer vi ha olika gångar igenom det med lekinslag med stubbar som barnen kan hoppa på. Vi kommer sätta växter som tål att stå i vatten nära dammen och sedan hoppas vi att kaveldun ska få fäste. Vi har pratat om lite funcia och blåbärstry som är en jättetrevlig bärbuske som får blåbärslika bär redan i juni. Mynta, jordgubbar och smultron är ganska bra marktäckare, sånt som revar sig och sprider sig är bra, berättade Anna.

En av deltagarna som gick kursen var Sara Andersson.
– Jag ville gå kursen för att jag var nyfiken på vad en skogsträdgård är för något. Jag hade inga tidigare kunskaper inom det ämnet. Jag gick tillsammans med min man och det var för att vi är intresserade av att hitta nya lösningar i vår trädgård. Det var en rolig kurs med både teori och praktik, och det var kul att få se en riktig skogsträdgård på Orust också. Efter kursen har jag börjat lägga märke till hur vattnet står på tomten, var det är blött och torrt och även hur solen ligger på olika ställen på tomten, berättade Sara.

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy