Hem Reportage Niklas odlar i villaträdgård

Niklas odlar i villaträdgård

av Emilie Cederquist

Uppe på en höjd i en av Skärhamns äldre delar bor Niklas Hallgren med familj. Här odlas det för husbehov i villaträdgården och grönsakerna och örterna blir sedan till riktigt god mat inne i köket som Niklas har byggt själv från grunden.

Det är en regnig dag strax efter midsommar och molnen ligger som ett grått täcke över det gamla fiskesamhället Skärhamn. I en av de klassiska vita villorna har familjen Hallgren hittat hem och har sedan de flyttade in för sju år sedan lagt ner sin själ för att huset skulle återfå sin forna glans. Den som stiger innanför tröskeln får direkt ett kvitto på att hårt slit och att låta saker och ting ta tid, verkligen lönar sig. En villatomt på lite mer än 1000 kvadratmeter kan tyckas liten när det kommer till odlingssammanhang men för Niklas och Karin som tidigare odlade på en uteplats vid en lägenhet är det ingen sport att få fram högkvalitativa grönsaker på liten yta.
– Vi odlade i liten skala även när vi bodde i lägenhet. Vi hade en liten uteplats då så vi odlade potatis i en balja, även lite vaxbönor och mycket kryddor. Jag har ett stort matlagningsintresse så att ha tillgång till färska örter har väl varit den stora drivkraften egentligen. Då odlade vi timjan, rosmarin, persilja, gräslök och sådant som jag använde mycket i matlagningen, berättar Niklas.

NIKLAS HALLGREN
___________________________
Hemma hos: Niklas, Karin & döttrarna Liv & Maj i en villa i Skärhamn
Jobbar som: 
Driftstekniker på Borealis
Tjörnbor sedan: 
Alltid
Favoritplats på Tjörn:
En svårtillgänglig strand på sydvästra Tjörn

Hur har er odling utvecklats sedan ni fick tillgång till er villaträdgård?
– När vi flyttade till huset så började vi med upphöjda odlingslådor på altanen. Där odlade vi spenat,  mangold och örter. Då fick vi även fatt på några gamla fönster så vi kunde köra lite basilika, koriander och lite mer exotiska grejer som kräver mer värme. Men framför allt så är det så utsatt av blåst här uppe på berget och är det något som vi har lärt oss med åren här så är blåst verkligen det som växterna inte gillar. Sol och värme kan de klara sig ganska bra utan ändå men blåsten förstör väldigt mycket, säger Niklas.

För att få bukt på blåsten byggde Niklas för tre år sedan ett växthus. Det ligger som ett litet smycke mellan bergsskrevorna och smälter in perfekt i naturen.
– Det började egentligen med att vi såg att en kompis föräldrar hade bytt ut väldigt mycket fönster i sitt hus och då fick vi idéen att bygga ett växthus och frågade vi om vi kunde få dem. Då fick ju växthusets storlek anpassas efter de fönster som vi fick tillgängliga men tanken var att försöka få stor luftvolym för det hade vi förstått är ganska viktigt så att det inte blir för varmt. Vi började bygga ganska tidigt på våren och det var klart i juni/juli någon gång så vi kunde få in tomat och gurka redan första säsongen. Det har vi fortsatt med men sedan har vi provat olika varianter. I år är första gången som det är riktigt etablerat ute vid växthuset och det ser ju väldigt trevligt ut också, säger Niklas.

Hur inredde ni växthuset?
– Vi började med att plattsätta växthuset för vi hade en idé om att vi kanske skulle vilja sitta där ibland, men mitt odlingsintresse fick gå före så de var fullt med krukor tillslut. Jag märkte ganska snabbt att plantorna trivdes väldigt bra i början av säsongen men sedan tappade de fart och kraft och började släppa blommor och då förstod jag att näringsinnehållet i en kruka inte riktigt räcker för en hel odlingssäsong. Till i år har vi skrotat krukorna helt och byggt bäddar istället med större jordmängd, vilket också gör det möjligt att gödsla lättare under säsongen men även mellan säsongerna. Vi kör med hönsgödsel, det är enkelt att sprida ut och har otroliga mängder kväve i sig så det är en väldig kraft i det. 

Hur är det att odla på en villatomt? 
– Du blir ju kanske inte självförsörjande men för husbehov är en villatomt tillräcklig. Fördelen är ju att en kan ha så bra egna, enkla grönsaker och sallader lättillgängligt, att det bara är att gå ut och hämta. Men sedan kan ju plats vara en utmaning och även läge. Blåst är ju som sagt en sån grej, så kan du med enkla medel bygga vindskydd för växter så är det bra. Många köper en säck med jord och så planterar de och så ska det sköta sig själv sen, men det tappar kraft så det gäller att hålla igång och gödsla och kanske läsa på vilka näringsämnen som egentligen krävs.

Hur ser odlingssäsongen ut för er?
– Vi börjar förodla vissa fröer, i år började vi lite sent pga vardagsrumsrenoveringen, men vi börjar väl i mars och frösår tomat, chili, paprika och gurka. Eftersom vi har stora fönster mot söder så brukar de stå i köket. Zucchini sådde jag direkt på friland så den är vi lite sena med i år. Så fort det är frostfritt så börjar vi förodla saker i växthuset också. Då sätter vi dill och persilja. Sedan är det praktiskt med mycket perenner också som sköter sig själv egentligen. Vi har libbsticka, rabarber såklart och vi äter mycket asiatisk och mellanösterninspirerad mat just nu, så myntan använder vi väldigt mycket, den är fin. Gräslök såklart och sedan har vi en dragon som har gått bananas och även timjan och salvia. Vi äter kanske inte supermycket salvia men den blir väldigt vacker när den blommar. 

Hur löser ni bevattningen?
– Vi har två regntunnor som vi samlar vatten i och vattnar med så långt det går. På sikt skulle jag vilja ha en mer automatiserad bevattning md regnvatten för det skulle vara mycket effektivare och det verkar som att plantorna mår mycket bättre av det också med droppbevattning och ett jämnt tillskott istället för två dagars torka och sedan är det en störtflod. 

Vad tycker ni är det bästa med att odla?
– Det är väl bitvis ekonomiska incitament att vi har velat ha bra grejer och mycket av det utan att behöva betala så mycket för det. Och det är ju så enkelt att få fram goa grejer. Om vi tar ett exempel så bara basilika som kostar 25 kronor för en liten kruka som du klipper ner i en maträtt, det plockar vi in decilitervis nu från en fröpåse som kostade 20 kronor. Och sedan visst, du ska ha ett växthus ovanpå det, så kilopriset i pengar blir ju ganska dyrt ändå, men allt du odlar i växthuset väger ju upp också av bara känslan av lyxen och lyckan att kunna gå och plocka in dina egna grejer. Varje morgon käkar vi egen sallad och gurka, det är en livskvalitet som du inte får av att gå till mataffären och handla grejerna. Det är en rikedom. 

NIKLAS TIPS TILL DIG SOM VILLA ODLA I VILLATRÄDGÅRD
____________________________________________
* Om du tycker det är trevligt med en fin uteplats så köp terrakottakrukor, det kostar inte så mycket och de åldras väldigt vackert också. 

* Utöver planteringsjorden så satsa på en liten säck med hönsgödsel. Det luktar lite illa i början men det lägger sig efter några dagar. 

* Du kan köpa en kruka ekologisk persilja i mataffären och så stoppar du bara ner den i jorden hemma och den kommer växa jättefint. 

* Jag har provat mycket med vertikal odling också och det funkar väldigt bra faktiskt, du kommer långt med en blomlåda och så kan du ha flera stycken på höjd med sallader. Det ställer större krav på bevattning men du slipper i gengäld sniglar. Vi har provat sallad, jordgubbar och bönor i olika konstellationer men det kräver lite mer skötsel. Det är ett bra sätt att driva upp plantor på också, persilja är klockrent, du lyfter bara upp hela plantan och sätter ner i jorden så det är väldigt käckt. 

Självbyggeri är rätt trendigt nu men du var långt före och har renoverat nästan hela ert hus. Hur uppstod intresset att renovera på egen hand?
– Det är klart att jag är ju Tjörnbo i grunden, så det är mycket ekonomiska incitament. Vi har inte haft sådär vrålmycket pengar, men har haft höga ambitioner vad vi vill ha. Och då har det inte gått att räkna hem det genom att anlita hantverkare utan då har vi fått göra det själva istället. Sedan tyckte jag att det var kul och då tog vi oss an större och större projekt. Det blev ett fritidsintresse också att hålla på och snickra, säger Niklas.

Satte ni den röda tråden från början?
– Vi hade väl en idé om att ha en lantlig stil från förra sekelskiftet, det är en estetik som alltid har tilltalat oss. Vi samlade mycket inspirationsbilder och så började vi bygga en idé om vad vi ville ha. Men det som kanske var lite styrt i form av snickerival och lister och sådana grejer är ju vad som har funnits tillgängligt. Vi satt och provade oss fram och hade en idé om att om ett hus ska kunna bli harmoniskt så är det viktigt att det håller samma stil rätt igenom för det kan bli lite plottrigt annars. För oss har det varit viktigt att ha samma material, när vi flyttade hit så var det kanske fyra-fem olika golv i huset av varierande kvalitet, men nu har jag lagt egen fiskbensparkett stav för stav på hela nedervåningen. En röd tråd vi också har haft är att försöka få in så mycket ljus som möjligt och ta tillvara på det som finns.

Har det varit viktigt att inte stressa igenom renoveringen?
– Ja, dels har vi ju finansierat det krona för krona och har inte lånat några pengar för att kunna renovera utan vi har finansierat det löpande och det har ju också gjort att vi har fått vänta i perioder. Sedan har vi ju två små barn och det tar ju mycket tid. Och vi har ju renoverat tillsammans jag och Karin för hon har ju fått sköta markservice medan jag har varit friställd för att sköta renoveringen. Men det var ett råd vi fick av vänner som gjort renoveringar var att ”bo in er innan ni börjar”, så det var något vi tog fasta på. Sedan har vi ju gått igenom otaliga koncept på vägen men ju mer jag lärde mig desto färre begränsningar såg vi. Många som renoverar ett kök vill inte flytta på avlopp och fläktar för det springer ofta iväg då i pengar men det var tur att vi inte såg det som en begränsning.

Berätta om det här fantastiska köket!
– Jag har byggt egna stommar och alla luckfronter har jag gjort själv men flera lådinsatser är från IKEA. Det har varit gott att kunna hålla den här röda tråden med profilerna på luckorna som går igen i vardagsrummet bredvid. Det är väldigt tillfredsställande att ha gjort det själv framför allt och sedan möjligheten att om en lucka skulle gå sönder så kan jag laga den eller göra en ny som kommer se likadan ut, och jag kan måla om hela köket när det kommer behövas, det går att reparera på ett helt annat sätt. Ett vackert hem som en har gjort själv, det ökar ju trivseln helt klart, säger Niklas.

Du jobbar ju efter devisen att även bra mat ska få ta tid. Berätta om intresset för surdegsbakning!
– Jag började baka surdegsbröd under min första föräldraledighet. Det finns ett arabiskt ordspråk som säger att ”bra bröd och goda nyheter ska du inte snåla med” och jag tycker det är ganska talande för glädjen av att bjuda på ett bra bröd. Barnen frågar alltid efter ”pappamacka” och det blir ju en unik smak och textur så jag tycker en ska försöka ha höga ambitioner och låta saker ta lite tid. Det blir godare och roligare i längden och dessutom nyttigare. 

NIKLAS TIPS TILL DIG SOM VILL RENOVERA SJÄLV
____________________________________________
* Våga. Många har väl en känsla eller en myt av att det är så svårt. Det är inte svårt, bara du är noggrann och läser på, och är du osäker så fråga någon i så fall då. Om du ska ge dig på konstruktionslösningar kanske du kan betala en hantverkare som kommer en timme eller två och visa dig hur du kan lösa det så kan du göra det själv istället för att betala en hantverkare för hela jobbet. 

* Ta gott om tid på dig. Stressa inte igenom någonting och var inställd på att saker alltid tar längre tid än vad du tror. 

* Om du nu tycker det är kul så investera i bra verktyg. Vet du om att du ska renovera ett helt hus så är det värt att köpa kvalitativa verktyg för det har du igen i längden och det blir roligare. 

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy