Hem Reportage Tjörns REKO-ring är en supersuccé

Tjörns REKO-ring är en supersuccé

av Emilie Cederquist

Redan vid starten 2019 blev REKO-ring Tjörn en supersuccé. Idag har nätverket nära 3 000 medlemmar. Varannan vecka vallfärdar glada Tjörnbor till Kållekärr för att köpa närproducerad mat av bästa kvalitet – direkt från öns producenter.

REKO-RING TJÖRN
______________________________
Grundat: 2019
Antal medlemmar: 2,8 tusen
När: Ojämna veckor kl 18-18.30
Var: Grusplanen vid Korggubbens i Kållekärr
Du hittar gruppen HÄR!

Omställning Tjörn fick en pratstund med initiativtagarna till Tjörns REKO-ring, Ewa Edvardsson och Anna Sonesson, som båda till vardags jobbar på Växtverkstan här på ön. De hade noterat hur REKO-ringar poppade upp runt om i landet och tycktes blåsa liv i den lokala handeln av livsmedel på både små som stora orter.
– Det är ett bra koncept som saknades på Tjörn helt enkelt. Både politikerna och företagarna har länge önskat en saluhall på ön, men det tycks liksom inte bli något av de planerna. Vi gissar att det är lite för många saker att lösa – som lämplig lokal och någon som skulle vilja driva det hela. Vi tänkte att en REKO-ring är ju ett första steg i den riktningen.

– Att vi som jobbar på Växtverkstan, som är en social verksamhet med grön arbetslivsinriktad rehabilitering, tog på oss administratörsrollen har att göra med att vi saknade en bra försäljningskanal för vår årstidsvarierande och väldigt småskaliga produktion. Vår verksamhet har dagöppet, och ligger lite ”off” så att ha en butik med försäljning är inte aktuellt. Vi tänkte att REKO-rings försäljning skulle passa Växtverkstans verksamhet, och säkert fler med oss, och så känns det verkligen. Vi kan skörda och packa det som har blivit beställt i lugn och ro, och till skillnad från en vanlig marknad blir det inget svinn. Många producenter jobbar med någonting annat och har kanske jordbruket eller produktionen som sidosyssla – det kändes spännande att se om REKO kunde bidra till nya möjligheter även för dem.

Ewa och Anna pratar med en kund under en REKO-utlämning.

Gruppen på Facebook har nära 3000 medlemmar idag, varför tror ni att det har blivit en sådan succé? 
– Vi tror det var rätt i tiden att starta en REKO-ring nu. Konsumtionen har blivit mer medveten och många är nyfikna och måna om det lokalproducerade. Att vi fått så många medlemmar (även om inte alla är aktiva) är nog tack vare att REKO blivit lite av en snackis. De som kommer och handlar tycker att det är ett väldigt trevligt och roligt sätt att handla på – man kan ställa frågor direkt till producenten, och kommer också ut och får se lite folk och rörelse!  Något som varit av extra stort värde under det senaste året. Det berättar man gärna vidare om, och så blir fler nyfikna och ansöker om medlemskap. Konceptet har liksom varit hållbart även under Covid tack vare att vi är ute, kan hålla avstånd och håller affärerna kort.

Så går det till på en REKO-utlämning
__________________________
Inför utlämning lägger producenterna upp sina annonser på Facebooksidan REKO-ring Tjörn. Annonserna brukar poppa upp någon vecka till några dagar före utsatt utlämningsdatum (onsdagar udda veckor). Handlar gör du genom att skriva i kommentarsfältet under annonserna hos respektive producent. Varje affär är en uppgörelse mellan producent o konsument, och köpen görs i regel i förväg (tackar swish!)

På plats har producenten alla sina beställningar packade och klara att lämna ut till sina kunder. Kunden går runt och hämtar ut sina varor från bakluckorna hos producenterna på en central parkeringsplats i Kållekärr (Korggubben). Allt försäljning sker direkt mellan producent och kund. Inga mellanhänder och ingen extra försäljning på plats.    

Varför är REKO viktigt? 
– REKO är ett relationsbygge mellan producent och konsument, som är SÅ viktigt! Lokalt producerad mat minskar svinn och transporter. Det är en viktig första säljkanal för den lilla producenten eller den som vill gå från hobby till verksamhet. För redan etablerade producenter är REKO ett sätt att nå ut till en bredare kundkrets och det innebär inga extra kostnader för den som säljer. Att producenterna ses regelbundet har bidragit till en ökad samverkan mellan lokala producenter och odlare.

På vilket sätt kan REKO vara ett verktyg för omställning? 
– REKO är ju definitivt en del i visionen mot en ökad självförsörjningsgrad på Tjörn. Jag hoppas ju att det faktum att det finns en efterfrågan på lokalproducerad mat ska få fler att våga satsa på att odla grönsaker, ha naturbetesdjur eller ägna sig åt lokalt mathantverk. Att handla lokalt och utan mellanhänder bidrar dessutom till en lokal cirkulär ekonomi som också känns som en viktig omställningsfråga. Och så träffas vi! Att människor möts och att vi bygger relationer med varandra är kanske det viktigaste av allt, på så vis kan vi ju tipsa varandra om sådant som är på gång på ön.

Närproducerade grönsaker från Kolleröds Skafferi & Trädgård.

Hur många producenter har ni? 
– Vi har någonstans mellan 10 och 20 producenter som är med året om. Sedan är det flera producenter i gruppen som bara är aktiva vid enstaka tillfällen. Att REKO-ringen fått så bra gensvar här på ön är nog tack vare att producenterna gemensamt har ett så brett utbud. Här finns basutbudet; bröd, potatis, kött, ägg, honung och under stor del av året grönsaker.

Vad får man inte missa att köpa på Tjörns REKO-ring? 
– Förutom basutbudet som man kanske handlar varje gång tycker vi själva att det är roligt att handla lokalt mathantverk, sådant som inte går att få tag på i butikerna. Som The Fork and Shovels magiskt goda gelato, Kombucha med spännande smaksättningar från Agnetas odlingar på Orust, eller Chilifarmens heta såser. Så här års är vi flera producenter som säljer plantor – det kan man också spana in!

Hej Fanny Ivarsson, REKO-producent!

Varför är ni från Alvar & Ivar med på REKO-ring Tjörn?
– Vi är med för att vi vill sälja våra produkter lokalt. Vi bor på Tjörn sedan 2013 och har fortfarande vårt bageri baserat i Göteborg, medan vi här på Tjörn driver en ekologisk äppelodling och ett musteri. Vårt mål är att tillverka ekologisk mat på ett hantverksmässigt sätt där hög kvalitet är största fokus. De målen kan vi bara uppnå när vi jobbar småskaligt. Det känns mest naturligt att hitta kunder nära, då är REKO ett kanonbra sätt.

Vad säljer ni på REKO?
– Vi säljer olika sorters surdegsbröd samt lite sötebröd, färska äpplen under säsong, och äppelmust så länge vårt lager räcker. I höst kommer vi även sälja gårdsuppfött kött av våra lantrasdjur Gutelamm och Linderödssvin. 

Hur går det till att vara med som producent?
– Det är väldigt smidigt. Du bestämmer själv när du vill delta och med vilka varor, (så länge du följer REKO-reglerna om egenproducerat osv). Det som är bra är flexibiliteten och att du får direktkontakt med kunderna via Facebook. Inför varje tillfälle annonserar du ut det du vill sälja på sidan och sedan är det bara att vänta på beställningar.

Vad är det bästa med REKO?
– Att vi får en bra kontakt med kunderna och att vi kan passa på att handla själv och lära känna andra producenter.

Text: Emilie Cederquist Foto: Emilie Cederquist och REKO-ring Tjörn

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy