Hem Leader-projekt Vatten i våra landskap

Vatten i våra landskap

av Martin Alexandersson

Projektet som vill lyfta fram en parallell väg för att motverka klimatförändringarna har precis fått sitt formella godkännande av Jordbruksverket! Ett startskott för projektgruppen som nu på allvar är igång med allt från planering av den kommande jordbrukssäsongen, kick off och kontakter med samverkansparter till grafisk profil och logga. 

Det kan kännas tröstlöst med klimatet, många känner sig maktlösa. Vi hoppas genom projektet kunna inspirera till lokalt klimatarbete – vi kan göra något här och nu. Allting börjar i det lilla, även det som påverkar det stora till slut.  

Den lilla regndroppe som landat på bladet har på sin väg genom atmosfären varit del i flera värmereglerande processer. Förr trodde vi att vattnet kommer och går som det vill, men numera vet vi att vår mänskliga inverkan är stor. Det som på fint språk i klimatrapporterna kallas att vi har en förändrad markanvändning, betyder i själva verket att vi förstört mycket av den natur och den biologiska mångfald som är grundvalen för vattnets temperaturreglerande processer och ett stabilt klimat här på jorden.  

Det trösterika är att vi faktiskt kan göra något åt detta. Vi kan åter stärka mångfalden och de biologiska systemen, bygga jord och ge marken dess skyddande växttäcke.  

Sätter vi ett frö i jorden vaknar 10 miljarder slumrande mikrober till liv. Växten börjar ta upp koldioxid från atmosfären och omvandla det till energirika kolföreningar – mat till växt och mikrob. Här börjar det – ett klimatarbete i det lilla. 

Projektet finansieras av Leader Bohuslän tillsammans med Orusts och Tjörns sparbank. 

Kontakt: danielnoren@outlook.com 

You may also like

1 kommentar

Tjörnmat seminarium 2 | Omställning Tjörn 22 mars, 2024 - 21:55

[…] visningsträdgård som håller på att byggas upp på Egnahemsfabriken. Dessutom berättade han om Vatten som lokal klimatregulator på Tjörn och Orust, ett projekt som är en del av omställning Tjörn, och hur det är viktigt […]

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy