Hem Joakim & Anna Så gör du Joakims & Annas varmbänk

Så gör du Joakims & Annas varmbänk

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi att få kika in på den lilla självhushållargården Råglyckans Trädgård i Klövedal. Här bor trädgårdsmästarparet Joakim & Anna med barnen Gunnar & Idun, katter, ankor, höns. Just nu gör de varmbänkar för att tjuvstarta odlingssäsongen – haka på du också!

I Joakim Wenners och Anna Sonessons växthus är vintervilan över. Vårvintern går under namnet ”The Hungry Gap” bland nordliga självhushållare, men i väntan på sommarens stora skördar tjuvstartar och förlänger Joakim och Anna odlingssäsongen, genom att göra flera varmbänkar inne i växthuset.

– Vi brukar starta igång fyra varmbänkar i slutet av februari och mars och fram i april och tidigt i maj kan vi skörda. Vi brukar börja med grödor som inte kräver supermycket ljus. Det är mycket bättre att odla i det naturliga ljuset än under lampa men dagarna är fortfarande lite för korta, säger Joakim.

JOAKIM WENNER & ANNA SONESSON
_________________________________
Hemma hos: Joakim, Anna & barnen Gunnar & Idun på en liten gård i Klövedal
Jobbar som: Joakim är trädgårdsmästare på Sundsby Säteri & driver eget som trädgårdskonsult. Anna är projektledare på Växtverkstan. Båda driver under 2020/2021 Leader-projketet ”Ett år i Omställning”
Tjörnbor sedan: 2014
Favoritplats på Tjörn: Stigfjorden & hängmattan under plommonträden i vår örtagård

– Vi brukar börja med microgrönt, kål och rädisor och i senare bänkar kan vi odla morötter. Vårt växthus är verkligen en resurs, vi gjorde en stuka därinne i vinter som klarade 17 minusgrader, säger Anna.
– Ja, det är en fördel att varmbänken är inne i ett växthus. Då slipper vi lägga massa balar och grejer runtom, som en annars måste göra för att isolera varmbänken, säger Joakim.  

Vad använder ni för material till varmbänken?
– Vi använder halm för att in luftighet, det är bra med ett kolrikt material. Sedan använder vi färskt hästbajs och toppar med vår egna kompostjord som vi har tillverkat här i växthuset, säger Anna.

Är hästbajs det bästa att använda?
– Jag tror det är det bästa, jag har svårt att tro att kogödsel skulle ha samma effekt. Det brinner ju snabbare och det är inblandat med så mycket onedbrutna växter, det är ju i princip bara bakterier och gräs, säger Joakim.

Vilka andra fördelar, förutom tidigare skörd, har en varmbänk?
– Har du en varmbänk i april så kan du så kål i brätten och ställa uppepå, då blir det som att ha en värmematta under. Sedan blir det här jättefin jord som vi lägger ute vid äppelplanteringarna och jordförbättring av bäddarna inne växthuset när vi har skördat färdigt, säger Joakim. 

SÅ GÖR DU EN EGEN VARMBÄNK

1. Ställ tre pallkragar på höjden på varandra. Packa halm runtom inuti pallkragen för att isolera väggarna.

2. Varva halm och färskt hästbajs i pallkragen med samma princip som när du gör en lasagne.

3. Vattna med varmt guldvatten (vatten och urin) för att kicka igång processen.

4. När varmbänken, efter ett par veckor, har kommit upp i 50-60 grader så toppar du med cirka 15 cm planteringsjord, och väntar tills temperaturen har sjunkit till 25 grader och sedan sår du det du önskar odla däri.

5. Lägg på ett fönster som lock som hjälper till att hålla värmen, framför allt på natten. Nu är det bara att vänta på att få skörda!

Och om några veckor ser det ut så här!

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy