Hem Linn & Rasmus Höstbruk hos Linn & Rasmus

Höstbruk hos Linn & Rasmus

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi få följa lantlivet på en liten omställningsgård i Hjälteby. Här bor Linn och Rasmus tillsammans med två barn och många djur. Sommaren & början av hösten har inneburit tid för reflektion kring klimatångest & hur familjen vill spendera sina värdefulla timmar framöver. Häng med på resan!

Den annorlunda sommaren 2020 har kommit och gått och på Gammelgården i Hjälteby gör familjen sig nu redo för hösten. Varje säsong har sin tjusning och här är årstidernas skiftningar tydliga. Årets lamm har nu åkt till slakt och hönorna börjar sakta gå in i sin vintervila för att ta en paus från äggvärpandet för det här året. Trädgårdsland och växthus har tömts på flera grödor och ute på kallverandan hänger årets lökskörd på tork inför vintern. Rasmus dukar fram rykande kaffe, hembakta kakor och en burk med nykokt äppelmos som fått en magiskt rosa kulör.
– De här äpplena är mjöliga och inte så goda att äta som de är men när vi gjorde mos på dem så blev det helt rosa, berättar Rasmus.

LINN HEIEL EKEBORG & RASMUS ÅKESSON
___________________________
Hemma hos: Linn, Rasmus och barnen Marius och Sindre på en liten gård i Hjälteby
Jobbar som: 
Linn är verksamhetsutvecklare på Sensus Studieförbund och Rasmus är distributionselektriker
Tjörnbor sedan: 
2012
Favoritplats på Tjörn: 
Mjölkeviken

När lamningssäsongen var över i våras började Linn och Rasmus direkt att köra igång nästa projekt på gården – nämligen att bygga ett nytt hönshus från grunden med plats för upp till fyrtio höns. Fem månader senare är huset precis klart och ett gäng glada hönor och tuppar har fått flytta in i sin nya boning.
– Fönstren kommer från vår gamla redskapsbod och teglet är gammalt som Rasmus hittade begagnat på Orust. Jag har tänkt att ha tjugo hönor permanent året om, men sedan när jag räknade de som jag ville spara i år så var det redan över tjugo, en vet ju aldrig hur jag känner nästa år men det är ett hönshus för fyrtio stycken, men så många kommer det nog bara vara när jag har kycklingar, berättar Linn och visar runt i hönshuset som är noggrant planerat in i minsta detalj.

RASMUS TIPS TILL DIG SOM VILL BÖRJA BYGGA NÅGOT
________________________________________

1.Skaffa lite erfarenhet av att bygga. Börja smått och känn dig fram
2. Läs på och titta hur andra har gjort
3. Gör en ritning så noga du kan. Varenda pinne ska med. Räkna ut allt material som ska gå åt
4. Följ ritningen och bygg på
5. Åk sen och handla allt som du har glömt att tänka på

Ska ni börja sälja ägg nu då?
– Alltså det mesta som vi gör, både när det gäller fåren och hönsen, så är det primära aldrig att sälja något egentligen, men när jag har tjugo höns så kommer jag absolut att sälja lite ägg. Jag har även sålt lite avelsägg tidigare så det kommer jag nog göra och eventuellt kläcka fram lite kycklingar, säger Linn.

Hur har det här Corona-året varit för er hittills?
– Hela våren har ju varit ganska speciell med tanke på att vi har varit hemma så mycket och även jobbat hemifrån. Men det har också gjort att vi har känt att vi har hunnit göra andra grejer här hemma. Vi har haft ganska mycket tid att fundera på vad vi egentligen vill göra med vår tid och vad vi vill lägga den på. Det finns ju väldigt många människor som är inspirerande, speciellt alla omställningsartiklar från Tjörn, och jag kan känna att ”åh, det där borde vi också göra” men är det egentligen det som vi vill göra, frågar sig Linn.

Tänker du på något särskilt då?
– Vi får ofta frågan om vi ska göra verksamhet av allting men jag vill inte det. Vi har ingen ambition att tjäna pengar på gården utan det är verkligen bara självhushåll vi sysslar med. Sedan blir det lite överskott ibland som vi kan sälja till andra. Det är klart att vi hade kunnat ha många fler får eller höns, men vi är nöjda med det vi har. Det är samma sak med odlingen, varken jag eller Rasmus har ett särskilt stort odlingsintresse. Sedan är vi båda uppvuxna i väldigt odlingsintresserade familjer. Därför känner jag att när en bor på landet och har djur så förväntas det att en ska odla. Dygnet har ju ändå bara 24 timmar och vad är det vi vill lägga de timmarna på? Under Corona har vi börjat tänka mer på det, tid är ju det viktigaste vi har så vad är det vi vill lägga den på egentligen?, säger Linn.

Har ni kommit fram till något då? 
– Ja, vi kommer ju fortfarande odla en del, men nästa år kommer vi inte odla så mycket potatis, för vi äter sällan det. Alla odlar potatis, till och med folk som bor i villor odlar potatis, så det har känts som något vi måste göra, men nu känner vi att nej, det behöver vi inte göra, men däremot är tomat, pumpa, gurka och lök roligt att odla. Vi ska försöka att inte bli så påverkade av andra utan fundera på vad vi vill göra. Till exempel hönsen och att kläcka fram kycklingar, för det känner jag verkligen är jättekul och något som  jag hellre vill lägga min tid på. Vi använder väldigt mycket ägg också med tanke på att vi har ett barn som bara äter ugnspannkaka, ha ha, säger Linn.

Vi har köpt en gammal träbåt och jag kände det varje gång vi kom ut på havet i somras att det här känns riktigt roligt. Jag ser verkligen fram emot att få lägga mer tid på att segla. 

Linn om den nyfunna kärleken till Bohusjullen från 1930.

– Jag har funderat på att börja göra majonnäs och sälja på REKO-ringen men det är så mycket regler kring livsmedelsförädling tror jag. Just nu är jag mer sugen på ett helt spontant år utan projekt. Att inte ha några planer och istället göra det som jag är sugen på för stunden. Till exempel göra klart gamla projekt, hålla på med underhåll och hålla efter allt som växer. Linn älskar att göra detaljerade listor över alla projekt, och ja, det är effektivt, men det är roligare att carpe diem, säger Rasmus.

– Ja, det här att vara lat borde få en högre status. Det låter ju så klyschigt det här med att njuta och det kanske inte är det jag menar för jag är alldeles för rastlös för att bara sitta och njuta av saker. Jag älskar listor och vi brukar vara disciplinerade och få saker gjort, men ibland måste en nog släppa på allt sådant och bara ta det som det kommer, säger Linn.

Hur har det varit att jobba hemifrån så mycket?
– Vi jobbar inte heltid och det har varit positivt att jobba hemifrån och slippa restiden. Nu kan vi gå upp halv sju och börja jobba halv sju. På mitt jobb sitter vi väldigt mycket vid dator och vi uppmuntras att ta pauser, reflektionstid och gå ut och ta en promenad eller friskvårdstimme – och då känns det rätt positivt när jag sitter i ett tvåtimmars möte och har en kvarts paus att jag kan gå ut och hämta ägg i hönshuset eller några tomater till lunch. I vanliga fall blir det så stressigt men nu ser en vad som behövs göras och inte och får mer tid att reflektera över vad som är bra och inte, och just nu känns det ganska bra, säger Linn.

”Jag cyklar för att slippa äga två bilar. Och när en väl kommit igång så är det skönt att röra sig och få något gjort på samma gång”

Rasmus om att han cyklar till förskolan, affären och jobbet året om.

Är det något annat som du har reflekterat över i dessa tider?
– Ja, jag har ändå känt lite domedagskänsla nu med Corona och de stora bränderna i Kalifornien. Jag vet ju att det är illa med klimatet men jag har ändå inte tänkt att jag själv skulle leva under jordens undergång. Jag vet inte om jag tror det fortfarande men det börjar ändå komma närmare, tänk om hela jorden kommer gå under, nu under min livstid. Jag har haft den här känslan länge att om vi inte gör något nu så kommer det inte finnas någon återvändo men jag har inte sett att det skulle komma så stora grejer under min livstid ändå, som pandemin och de här stora skogsbränderna. Men jag orkar inte riktigt tänka på det, jag har så mycket annat att ha ångest för nu, så just den här klimatångesten har jag känt att jag inte kan ta på mig, den får någon annan ta. Även om vi såklart gör grejer för att det ska bli ett bättre klimat, så känner jag att jag inte orkar läsa om det så mycket, säger Linn.

– Jag har inte ångest, jag försöker göra det lilla för att gå i rätt riktning och inspirera de som går. Jag har mer politisk ångest fö att samhället inte tar ordentligt ansvar, säger Rasmus.

RASMUS ROSA ÄPPELMOS
Du behöver:
1kg äpple (med lite rött kött)
1/2 dl vatten

Gör såhär:
Klyfta äpplena. Skär bort smuts och mögel.
Lägg i gryta med vattnet, koka tills de blir lite mjuka. Rör om under tiden.
Passera allt med passermaskin eller passervagga.

1-2 dl strösocker per liter mos 1 1/2 krm askorbinsyra/C-vitamin per liter mos
Mät upp det passerade moset och blanda i socker efter smak. Rör ut askorbinsyra med lite mos, rör sedan ut det i allt. (Askorbinsyran gör att färgen bevaras)
Ät upp eller frys in!

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy