Hem Reportage Självhushållningskurs engagerar

Självhushållningskurs engagerar

av Emilie Cederquist

På Tjörn är intresset för att ”odla för självhushållning” på uppgång. Så pass mycket att kursen med samma namn, som arrangeras genom projektet ”Ett år i Omställning”, blev fullbokad med en lång reservlista på mindre än ett dygn.

Det är en sen junikväll och kvällssolen ligger som ett varmt täcke över örtagården i Klövedal där en grupp odlingsintresserade Tjörnbor har samlats. De har alla lyckats knipa en av de åtråvärda platserna i kursen Odla för självhushållning och är i full gång med att gå laget runt med en liten statusuppdatering om de egna odlingarna på hemmaplan. Det är en engagerad skara som lyssnar på varandras odlingsberättelser och gärna kommer med små tips och råd om allt från bevattning till ekologisk skadedjursbekämpning.
– Det är roligt att det börjar odlas mer på vår ö, tänk om vi kan bli mer självhushållande på livsmedel här, inte minst för att det innebär att vi kan ha ett kunskapsutbyte och hjälpas åt med arbetskraft också, säger trädgårdsmästaren Anna Sonesson som är en av kursledarna och drivande i projektet.

ODLA FÖR SJÄLVHUSHÅLLNING
_________________________________
Kursen är kostnadsfri och arrangeras som en del i det LEADER-finansierade projektet ”Ett år i Omställning” som drivs av Omställning Tjörn i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

Kursledaren Anna visar upp redskap som är bra för torkning av skördade örter.

Kursen vänder sig till den som går i tankar kring att ställa om till ett enklare liv, lägga mer av sin tid på något meningsfullt och vill odla mer av sin egen mat. Under åtta träffar under odlingsåret 2020 går kursen igenom hur en sätter igång och planerar sin odling, uppbyggnad av jord, försådd och plantuppdragning, direktsådd och plantering, skötsel, skörd, lagring och förädling, växthusodling, smådjurshållning och resurshållning av vatten. Den som går kursen får helt enkelt en grundlig genomgång om hur du får bra mat från jord till bord.

Salvia är inte bara vacker att titta på och god att äta utan även en beprövad huskur mot halsont och hosta.

Kursen leds av Joakim Wenner och Anna Sonesson som båda är trädgårdsmästare till yrket. Det går knappast att föreställa sig en vackrare eller mer passande lektionssal för en odlingskurs än trädgårdsmästarparets egen gård. Här finns flera olika trädgårdsland och köksträdgårdar, bärland, örtagård, höns, ankor, en begynnande skogsträdgård och ett stort tunnelväxthus att hämta inspiration ifrån mellan föreläsningarna och kursens praktiska moment.

Kursdeltagarna får känna och dofta på de olika kryddorna i örtagården.

Kursens deltagare är en blandad skara som bor i lägenheter, villakvarter och i gårdar på landet. En av kursdeltagarna är nyblivna pensionären Eva Annerås, som berättar varför hon ville gå kursen.
– Jo, för att nu har jag tid att odla och jag har en ganska stor trädgård. Jag vill odla för att äta och jag gillar ju blommor också. Jag vill kunna njuta av trädgården på olika sätt, och det här med att använda jorden till något bättre än en gräsmatta. Och sedan att det är roligt och nyttigt och en gemenskap i det också, att träffa andra som också odlar och byta erfarenheter, växter och recept med varandra, säger Eva.

Eva Annerås.

Vad tycker du om kursen så här långt?
– Det har varit väldigt roligt i och med att vi har kunnat följa årstiderna. Det har ju varit lite annorlunda upplägg på grund av Corona och vi har varit ute hela tiden men å andra sidan odlar man ju i regel ute så det har funkat väldigt, väldigt bra. Vi började med att titta på hur du kan anlägga olika bäddar och det här med no-dig, att slippa gräva. Sedan gick vi vidare till tidig sådd som de hade börjat med här då, både inne under lampor och ute i tunnelväxthuset och hur de har tänkt när de har anlagt sina olika odlingsplatser med jord, var det finns vind och vatten och att du ska tänka på omgivningarna och platsen som du odlar på. Så alltifrån det till att då få praktiskt jobba med no-dig och testa lite olika metoder med hur du får till en bra odlingsplats. Så har vi fått så lite, och vi har gjort växtstöd för plantor som behöver stöttas på olika sätt och vi har pratat om kompostering och jordförbättring av olika slag, berättar Eva.

Idag är ju sista tillfället innan sommaruppehållet, vad pratar ni om idag?
– Nu är vi inne lite mer på det här vad vi kan skörda just nu. Till exempel örter som är extra bra före midsommar tydligen och lite hur vi bäst tar hand om dem, som att torka. Sedan är det ju väldigt bra att vi har några gånger kvar efter sommaren, för mycket av det som vi sår nu skördar vi ju till hösten och då har vi ändå ett par gånger kvar då så vi kan få gå igenom det också och ta hand om allt det här som vi förhoppningsvis har fått fram. Det är ett smart sätt att lägga upp en sådan här kurs på, tycker jag, säger Eva.

I det frodiga växthuset finns mycket att titta på.

Vad kommer du ta med dig från kursen?
– Det är olika saker och kunskaper från varje gång som jag kommer ta med mig, eftersom jag tidigare inte har lagt så mycket möda på att tänka efter hur jag ska göra, så har jag lärt mig mycket. I och med att Joakim och Anna finns här på Tjörn så kan vi ju alltid få komma tillbaka igen och ställa våra frågor och få stöd och hjälp, och även av varandra här i gruppen, så det är många delar i att gå en kurs tillsammans så här, säger Eva.

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

1 kommentar

Ingela Stinasdotter 3 september, 2020 - 16:46

jätteroligt att läsa om detta. att barn får en så fin start i livet känns så härligt. Själv har jag mark att odla men prioriterar motion, friluftsliv och annat. handlar mycket ekologiskt o gör så gott jag kan för vårt hållbara samhälle.

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy