Hem Reportage Josefine & Jeanette odlar tillsammans

Josefine & Jeanette odlar tillsammans

av Emilie Cederquist

Att dela ett odlingsintresse har många fördelar. I en villaträdgård i Sunna har Jeanette och Josefine Forsman en liten gemensamhetsodling och delar både på arbetsbördan och skördeglädjen.

Den som promenerar förbi på den knastrande grusvägen på andra sidan häcken om den solgula stugan i Sunna, kan inte ana att det inne i trädgården döljer sig en prunkande tillsammansodling. Trädgården som bär på historia, har Jeanette Forsman för några år sedan tagit över efter sina föräldrar och dottern Josefine, som numera bor i en lägenhet i Skärhamn, har tillsammans med sambon Jonas byggt upp ett trädgårdsland här under våren.
– Det var i vintras när allt det här med Coronapandemin bröt ut som jag och min familj började vara mycket här i mammas trädgård, för jag ville ju inte träffa så många eftersom jag är gravid. Tanken var inte från början att det skulle bli så himla mycket odling, men vi började rensa upp för det var väldigt igenvuxet överallt och sedan blev det att vi kom på mer och mer saker vi ville göra under tiden, säger Josefine. 

JEANETTE & JOSEFINE FORSMAN
_________________________

Hemma hos: Jeanette Forsman som odlar tillsammans med dottern Josefine i en villaträdgård i Sunna
Tjörnbor sedan: Jeanette är sommarboende sedan 1974 och Josefine bor här permanent sedan ett år tillbaka
Favoritplats på Tjörn: Skärhamns hamn – Det är väldigt mysigt att få gå runt där och ladda batterierna!

På farstubron blir du välkomnad av en ståtlig tomatplanta.

I trädgården finns ett enormt japanskt körsbärsträd och det märks att det är människor med gröna fingrar som har brukat den här trädgården förut – Josefines morfar Rolf, som var uppvuxen på en gård i Norrland, odlade här under hennes barndom och hennes mormor Yvonne, som kom från trädgårdsstaden Örebro älskade blommor av alla dess slag. Under våren har flera gömda överraskningar från dem dykt upp som små tecken på att Josefine och Jeanette är på rätt spår.
– Jag hittade en bortglömd stenläggning med fina plattor här under gräset som morfar har lagt här för längesedan, det är mycket saker som vi har hittat och grävt fram av den gamla strukturen av trädgården. Min mormor Yvonne älskade blommor och det finns många blommor kvar från hennes tid, så tanken är att bevara hennes rabatter och samtidigt hålla det lite vildvuxet för bin och fjärilar för de gillar inte att allt är helt perfekt, säger Josefine.
– Yvonne höll alltid på och samlade fröer och i en liten näverbytta som hon hade gömt hittade jag några trekantiga fröer som jag nu har sått. Det är inte säkert att de gror, men det var nästan som en liten present att jag hittade dem just nu, det var nästan som att de sa ”plantera oss”, berättar Jeanette.

Mormor Yvonnes vackra blommor lever vidare för nästa generation odlare i Sunna.

I mars började Josefine driva upp plantor hemma i lägenheten och när de blivit tillräckligt stora har de sedan fått flytta hit till Sunna där Jeanette har tagit över stafettpinnen.
– Jag brukar ta egna fröer av paprika och chili och jag har även beställt hem lite andra fröer och såbrätten med lock, som funkar som miniväxthus, som jag sådde i. Sedan har jag planterat i större krukor och langat hit dem när de har blivit för stora för lägenheten och då har mamma fått ta hand om dem här. Det är ju lite pyssel, säger Josefine.
– Ja, du har varit riktigt bra på att odla fram alla fröer hemma, du har ju drivit upp stora plantor av tomat, gurka och majs som har varit sex decimeter när vi har planterat ut dem här, säger Jeanette.

Trädgårdslandet är omgärdat av ett staket som håller rådjuren som kommer på besök varje morgon på rätt sida om odlingen.

Hur är det att odla tillsammans?
– Nu när Josefine började odla så blev jag också jätteintresserad och vi tycker det är roligt att göra det ihop. Det är bra att vara flera i en odling för då kan en turas om att vattna. Jag tycker det är väldigt trevligt också, igår kväll var jag ute i landet till klockan elva, halv tolv och vattnade. Men vi delar ju på det, när jag inte är här så vattnar Josefine och det är jättebra. Egentligen är det smart att vara lite generationsodlare också för då kan ni turas om att sköta det om någon av er ska åka bort ett par dagar, annars blir en ganska bunden, säger Jeanette.
– Ja, det är inte jättesvårt att odla egentligen men du måste lägga mycket tid på det. Om du inte har någon att dela odlingen med så kanske du kan gå ner lite i arbetstid till exempel för då sparar du istället pengar på maten som du får när du odlar själv, säger Josefine.

Hur gjorde ni när ni skulle anlägga det nya trädgårdslandet?
– Vi har inte haft någon plan alls för utformningen utan vi har bara tagit det material som vi har haft tillgång till och byggt upp landet utefter trädgården. Det är nästan bara återbruk, säger Josefine.
– Det är inte så rakt och plant, men det var det ju inte här innan heller och då får det vara så, det är lite charmigt att det är lite buckligt tycker jag, säger Jeanette.

Vad odlar ni för något den här säsongen?
– Vi har mycket sallat, spenat har vi skördat länge och rädisor ska vi så en andra omgång nu. En ny favorit är Mangold, den är röd, gul och vit på stjälken och jättevacker och god! Vi använder den på samma sätt som spenat och äter den som den är. Den är lättodlad och går att skörda ända till oktober och det kommer hela tiden nytt när du skördar. Det är otroligt mycket magnesium och annat nyttigt i Mangold också. Dillen kommer bra i år och det är också väldigt nyttigt, säger Jeanette.
– Vi har inte jättebra koll på allting men vi försöker lära oss mer efterhand. Jag tänker att den här sommaren är lite mer av ett experiment, så ser vi vad vi orkar och inte till nästa år. Gurkor kommer jag aldrig köra igen om vi inte bygger ett växthus men vi vill gärna utöka med lök för det använder vi väldigt mycket till nästan varje måltid och även rödbetor och grönkål, säger Josefine.

Det ser väldigt hemtrevligt ut här vid landet!
– Josefines son Melker är ju med mycket ute i landet och grejar och tycker att det är väldigt kul. Så därav har jag nu gjort ett lite roligt trädgårdsland och satt ut guldvimplar som dels fungerar som fågelskrämmor men även för barnbarnen som kommer in här och känner att ”wow vad kul det var här”, säger Jeanette.
– Min sambo Jonas har byggt en gunga härintill också som är både för barn och vuxna och vi har ställt ett litet bord med stolar här med, det är väldigt mysigt att samla sådana saker vid landet, så att även de större barnbarnen tycker det är mysigt att vara vid odlingarna och att hela familjen blir engagerad, säger Josefine.

Bakom en liten bergsknalle i en annan del av trädgården gömmer sig potatis, bönor, örter och majs. Det är nästan som ett eget litet mikroklimat i den lilla dalen som har bildats här och en del potatis är redan skördeklar lagom till midsommar.
– Potatisen har jag förgrott själv och det är en tidig sort som heter Ballerina. Jag köpte en säck sättpotatis av en bonde som odlar mycket potatis. Första delen är planterade fint i rader men sista delen är det mer som att ett vildsvin har planterat för där fick jag kasta ner dem fritt lite där det fanns plats, ha ha. Så det är både fri odling och prydligt i rader här, säger Jeanette.

Vad är det bästa med att odla egen mat?
– Jag älskar ju sallat och det är väldigt lyxigt att kunna gå ut i trädgården och plocka ihop en egenodlad sallad till lunch och det smakar ju mycket godare allting, säger Josefine.
– Och du får också mycket motion, för du rör dig väldigt mycket med hela kroppen när du rensar i odlingarna, säger Jeanette.

Vad har odlingarna gett er i den här nya pandemitiden som vi alla lever i nu?
– Det har varit skönt att ha varit ute mycket med tanke på den här våren, och du tänker på lite annat när du är utomhus. I början där när vi inte visste så mycket om det som är nu, så var det så mycket nyheter hela tiden konstant och det var det enda som folk pratade om, så det var väldigt skönt att kunna komma ut hit och få tänka på annat, säger Josefine.
– Det magiska när jag är ute i trädgårslandet är att jag har inga andra tankar; när jag cyklar så har jag mycket annat i huvudet men när jag är här i landet är jag bara i nuet. Så det är det som är det fina, att jag bara är inne i att vattna eller rensa, och det är ju inte konstigt att människor väljer att utveckla detta mer nu, säger Jeanette.  

– Jag såg ett lite andligt program där en präst som har ett äppelmusteri bjuder in en gäst varje vecka och där hade de inbjudit en gäst som pratade om varför det är så nyttigt att odla just i de här tiderna, för det är bra för själen. Det här att förstå hur lång tid det faktiskt tar att odla fram mat som vi äter upp så fort. Men det är ju lite sjuttiotalets Gröna Vågen som har kommit tillbaka igen nu, att många börjar vilja odla och bli lite självförsörjande. Det är skönt att det kommer tillbaka och att vi inte bara kastar i oss maten utan att det blir mer andaktsfullt att äta när vi har odlat maten själva, säger Jeanette.

JOSEFINES PLANTTIPS

  • Våga försöka driva upp egna plantor!
  • Tomat, chili och paprika är bra första plantor att börja med och som också får plats på balkong och i en liten trädgård!
  • Prata gott och förespråka fördelar om att odla eget och det är även roligt att ge bort plantor till grannar/ vänner för att försöka få med fler! Det brukar vara en uppskattad present.
  • Även om du bor i lägenhet så är det inte omöjligt att odla lite – du kan ha lådor på balkongen, odla potatis i hinkar, eller ställ upp en EU-pall mot väggen och gör en terassodling för kryddor, ta vara på höjden om du har en liten yta!
  • Det är jätteroligt att bli inspirerad av andra runtomkring en. Jag har börjat följa många odlare på Instagram som delar med sig av tips och trix och det gör ju också att du själv blir taggad att lära dig mer grejer. 

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy