Hem Joakim & Anna Skördetid hos Joakim & Anna

Skördetid hos Joakim & Anna

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi att få kika in på den lilla självhushållargården Råglyckans Trädgård i Klövedal. Här bor trädgårdsmästarparet Joakim & Anna med barnen Gunnar & Idun, katter, ankor, höns & just nu trädgårdsland sprängfyllda med mogna, ekologiska grönsaker.

Att gå en rundtur i Joakim Wenners och Anna Sonessons trädgård är som att transporteras till en annan värld. Det är svårt att förstå att detta prunkande odlingslandskap finns mitt på karga Tjörn. Här trängs meterhöga solrosor med ännu högre majsplantor. Humlor och bin surrar ikapp vid färgsprakande ringblommor, tagetes och eterneller. Bönor slingrar sig kring vackra störar, byggda av grenar från den intilliggande skogen. Köksträdgården är verkligt ögongodis och i jorden gömmer sig ekologiska grönsaker av allra bästa sort. Vi befinner oss i slutet av sommaren 2020 men än är det långt tills årets odlingssäsong är över. Skördetiden är rikedomens tid hemma hos familjen Wenner-Sonesson, det är nu de får lön för mödan – och det har varit värt varenda droppe svett. Vi börjar kvällens vandring uppe i den gamla lyckan och Anna böjer sig ner och visar rader med enorma kålhuvuden.
– Kålen är jag jättenöjd med i år! Mer sådär att jag känner att vi skulle haft något bättre ställe att lagra den i, för kål äter vi ju gärna långt in på vintern också egentligen men nu har vi fått stora kålhuvuden väldigt tidigt. Potatisen har också blivit jättebra i år och vi får mängder med paprika, så jag vet nästan inte riktigt vad jag ska göra med allt, berättar hon. 

JOAKIM WENNER & ANNA SONESSON
_________________________________
Hemma hos: Joakim, Anna & barnen Gunnar & Idun på en liten gård i Klövedal
Jobbar som: Joakim är trädgårdsmästare på Sundsby Säteri & driver eget som trädgårdskonsult. Anna är projektledare på Växtverkstan. Båda driver under 2020 Leader-projketet ”Ett år i Omställning”
Tjörnbor sedan: 2014
Favoritplats på Tjörn: Stigfjorden & hängmattan under plommonträden i vår örtagård

2020 blev ett bra kål-år.

Hur har odlingsåret varit hittills? 
– De senaste två åren har det varit torrt men i år har vi inte haft något problem med vatten. Vi vattnade på i början av säsongen när det var så varmt och så hade vi lite tur att det blev regnigt sen, så vi kunde bara släppa bevattningen. Sen blev det lite väl kallt så en del grödor har inte vuxit så mycket, men det blev mycket squash och pumpa å andra sidan. Men nu kommer det ju igång igen när det blir såhär varmt, det är den här sensommarvärmen nu som förhoppningsvis sätter fart på mognadsprocessen, så vi hoppas att det blir majs och torkbönor också. Vi har också skördat ett 40-tal persikor på ett träd, jag trodde först inte vi skulle få några för frosten tog en del blommor i våras, men eftersom det är så högt så sitter det radvis med persikor högt upp i trädet nu, säger Joakim. 

Anna är ivrig att göra en omgång surkål av denna skönhet.

Vad har inte gått så bra i år?
– Det vi har svårast att få ihop är proteinet, så min tanke var att odla mycket ärtor och bönor nere i den nya köksträdgården, men det är inget bönår i år. Vi odlar gråärt och lupinbönor som går att torka, men det kanske bara kommer räcka till nytt utsäde i år, men på sikt drömmer jag om att kunna göra egen tempeh. Salladen var jättefin i början av säsongen men den har gått i stock nu, men det känns inte heller som något vi saknar, för nu har vi så mycket annat som vi kan äta som sallad – tomat, gurka och vitkål till exempel, säger Anna.

– Men apropå vad vi gav för tips förra gången, att så saker i omgångar, så kommer vi att så ny bladkål, spenat, dill och rädisor nu. Om du har plantor av sallad så kan du sätta ut det också och vi ska även testa att så en ny omgång morötter, säger Joakim.

Hur fördelar ni arbetet sinsemellan under odlingsåret?
– Nu är det skördetid och det är ju lite där som mina superkrafter kommer fram, det är det som jag tycker är roligast av allt – att ta tillvara. Jag tycker att det är väldigt mysigt det här med så och driva upp plantor också och sedan tycker Joakim om det här med skötsel och underhåll, säger Anna.

– Jag tycker bara om att anlägga, sedan får det bara ligga där, ha ha. Nej, men jag gillar förarbetet, underhållet, och så hjälps vi åt med ogräsrensningen, säger Joakim.

Tjörns kanske vackraste solrosor finns att skåda i Klövedal.

Det låter ju som en perfekt kombo! Ni gör ju allt det här på er fritid, vid sidan av era jobb, vet ni hur mycket tid ni lägger i trädgården per dag?
– Det är jättesvårt att säga, det är ju inte bara en köksträdgårdsodling vi har utan vi har också ganska mycket etableringsskötsel av häckar och träd, gräsytor och ängar. Men jag lägger lätt två timmar per dag såhär års och är det helg så jobbar vi så mycket som vi kan. Vi kan säkert lägga 5-6 timmar per dag i snitt tillsammans, säger Joakim.

– Och det låter ju jättemycket men vi jobbar inte heltid och jag slutar klockan 15 om dagarna, så än så länge finns ju fortfarande en del tid. Och vi får ju massor med saker som vi kan stoppa i frysen. Vi har två stora frysboxar och en är redan smockfull, säger Anna.

– Vi brukar skörda runt 100-200 kilo tomater per säsong som vi fryser in. Det är det som ändå känns hyfsat ekonomiskt också. Sådana här kvalitetstomater säljs ju för kanske 100 kronor kilot så det är ändå 10- 20 000 kronor per år som vi kokar ner och stoppar i frysen, så det känns ganska värt att göra om du vill ha en tomatsås av den kvaliteten, säger Joakim.

– Gud ja! Krossade tomater går ju att köpa ganska billigt men har du väl börjat göra din egen tomatsås så går det liksom inte att ersätta med en köpt, det är ju något helt annat smakmässigt. Det är samma sak med paprika tycker jag, för ekologiska paprikor är väldigt dyrt och det är också en av de mest besprutade grönsakerna. Nu har jag fryst in ganska mycket paprika ändå och bara att kunna göra sin egen ajvar är lyxigt, säger Anna.

Gunnar vattnar sin egen lilla köksträdgård.

Jag odlar morot, potatis, sockerärtor och rosenskära och så har jag skördat lite tomat. 

5-åriga Gunnar om sitt eget trädgårdsland.

Det är mycket som mognar samtidigt nu, kan ni bli stressade av skörden?
– Jag kan ju bli ivrig snarare, att jag blir ”tillvaratagartokig” och har så många projekt igång samtidigt så att jag istället får bromsa mig själv. Men där är väl min räddning att jag är så himla kvällstrött så jag fixar liksom inte att stå och göra saker efter klockan nio på kvällen, säger Anna.

– Och jag, eftersom jag kör så hårt på försäsongen, när jag jobbar fjorton timmar per dag, så orkar jag inte nu och då släpper jag det. Det är inte det att jag inte bryr mig om att ta vara på saker men för att jag ska räcka till mentalt så måste jag ta det lite lugnt nu men då njuter jag också av maten mer. Jag blir inte stressad av att fänkål och sallad går i stock. Får jag några fina exemplar så njuter jag av dem, och vi har så himla mycket som egentligen faktiskt kan ligga kvar i jorden. Du kanske skulle kunna skörda den färdiga potatisen nu och ha en jordkällare att lägga in den i men vi låter den bara ligga kvar oftast och så skördar vi den efterhand som vi vill äta den, säger Joakim.

De spaljerade äppelträden börjar bära frukt.

Hur gör ni för att bäst ta tillvara på skörden?
– Min strategi är väldigt mycket att jag förädlar samtidigt som jag lagar mat och har flera projekt samtidigt. Så när jag lagar middag passar jag på att slänga in en plåt tomatsås också. Och att jag gör ofta sådana saker som går att frysa in. Om jag exempelvis gör soppa så gör jag extra mycket när jag ändå är igång. Om jag har skördat mycket fänkål så gör jag en fänkålssoppa och fryser in istället, för fänkål blir inte så kul att bara förvälla och frysa in. Paprikan däremot fryser jag in rå i bitar för det är oftast i grytor som vi använder den. Ibland steker vi den också och gör lyxiga mackor eller har den i någon tortilla. Körsbärstomaterna brukar hamna på ett fat för att gå och mumsa på, och vi äter mycket tomatsallad till maten också, säger Anna.

Berätta, hur gör du din goda tomatsås?
– Vi gör lite olika varianter, idag hade jag haft andra saker i ugnen tidigare så då passade jag på när den ändå var varm. Det här är bara hackade tomater och så hade jag i några slantar squash som var över, lite vitlök, olja och salt. Men häromdagen gjorde jag en Ratatouille med aubergine, rödlök, paprika och lite olika örter men det händer att vi gör helt neutrala såser också med bara tomater som får gå själva. Jag ugnsbakar sällan på mer än 150 grader för jag tycker att det blir godare om tomaterna får vara länge i ugnen på lägre temperatur. Jag har dem i ugnen tills rätt doft kommer ut, tills det börjar dofta väldigt gott, ha ha. Men de åren vi har väldigt mycket tomater brukar vi plocka fram största grytan istället och koka ner en säkert tio kilo tomater åt gången på spisen, säger Anna.

Vad serveras det för middagar här hemma just nu?
– Vi är ganska dåliga på att göra veckoplaneringar för mat och vi baserar ju våra måltider väldigt mycket på att vi går ut och skördar och komponerar middagen utefter det. Vi brukar försöka äta regnbågsmat och gör gärna andra varianter av klassiska rätter baserade på det vi har hemma – som när vi gör tacos så brukar det åka ner surkål och fräst grönkål eller en guacamole på bondbönor. Men det beror också mycket på barnen och oftast är de ganska pigga på att följa med ut och skörda till middagen. Och de kan ju styra lite vad det blir för middag för att de skördar något som de absolut vill ha den dagen. Häromdagen var Gunnar väldigt inställd på att äta kronärtskockor och då fick det bli det. Jag tänker att det gör ju också att deras experimentlust gynnas och att det är mycket lek kopplat till maten. För några veckor sedan skördade Gunnar i sin egen köksträdgård och gjorde en helt egen middag. Han skrubbade rent och gjorde iordning och talade om att allting skulle ha smörklickar på och sedan tog jag över vid själva kokningen. Det blev en jättegod middag, säger Anna.

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

1 kommentar

Karin 4 september, 2020 - 07:34

Åh vilken härlig trädgårdslycka för stora och små! Och viktig och nyttig! En riktig visningsträdgård – för att sprida kunskap och inspiration, men det hinner ni nog inte med… Inte en snigel i sikte?

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy