Hem tjörnmat Tjörnmat seminarium 2

Tjörnmat seminarium 2

av Martin Alexandersson

Datum: 13 mars 2024
Plats: Tjörns kommunhus, Skärhamn,
Moderator: Kerstin Littke

Succén med programserien Tjörnmat fortsatte med en kväll om möjligheterna att odla mer hållbar mat på ön. Efter den storslagna inledningen på serien den 21 februari, gick det här tillfället på djupet med utmaningar, möjligheter och tips för den som funderar på en odlande framtid på Tjörn. En engagerad publik på 75 personer kom och lyssnade och ställde frågor, under en kväll med varierade presentationer som leddes av Kerstin Littke och Amanda Forsman.

Agronom Cecilia Koch.
Arrendespecialist Jan Lagerroth.

Agronom Cecilia Koch var först ut och diskuterade odlingspotentialen på Tjörn, med en översikt vad gäller den historiska utvecklingen av odling på Tjörn, utmaningar i jordbruket och olika saker som en aspirerande jordbrukare behöver tänka på. Cecilia tror att Tjörn bör satsa på småskaliga och trädgårdsorienterade odlingar.

Arrende är en viktig fråga när det gäller att undersöka hur vi kan odla mer mat på Tjörn. Tur då att vi fick besök av en riktig specialist. Jan Lagerroth från Ludwig och co. invigde oss i hur man kan gå till väga om man vill arrendera eller upplåta mark. Han förklarade skillnaden mellan nyttjanderätt och arrende och berättade hur man skriver ett jordbruksarrendeavtal. Dessutom fick vi veta hur man kan göra en affärsmodell och vad man bör tänka på.

Louise Strofsköld, GIS-expert på kommunen, berättade om vilken sorts mark Tjörn består av, och tipsade om sidan https://gis.tjorn.se/portal/home/ där man kan kika på vilken mark som kommunen äger och där det eventuellt finns bitar som kan arrenderas.

Daniel Norén ersatte trädgårdsmästare Ida Karestrand i att informera om en regenerativ visningsträdgård som håller på att byggas upp på Egnahemsfabriken. Dessutom berättade han om Vatten som lokal klimatregulator på Tjörn och Orust, ett projekt som är en del av omställning Tjörn, och hur det är viktigt för odling och klimat att bygga kolhaltig mull när vi odlar.

Daniel Norén.
Panelsamtal.

Kvällen avslutades med ett panelsamtal med de olika deltagarna på temat hur går vi vidare? Förutom kvällens föreläsare deltog här Anna Aldegren och Emma Oscarsson från kommunen samt LRF:s ordförande på Tjörn Anders Jonsson. Det finns mycket att bita i som planering av behov och produktion samt förädling av primärprodukter, men vi fick också många tips om hur man går till väga för att arrendera av privatperson eller söka ekonomiskt stöd för att komma igång.

Temat på nästa träff är sjömat – missa inte den 15e april!

Text: Eva-Marie Ström, Foto: Andreas Hansen

Presentationer

You may also like

1 kommentar

Tjörnmat seminarium 1 | Omställning Tjörn 2 april, 2024 - 20:36

[…] Och överalltihopa lyste Kerstin Littke, kvällens eminenta programledare och tillika initiativtagare till Samverkan Hoga saluhalls årslånga projekt att utforska och utbilda kring frågan hur vi kan främja ökad produktion och konsumtion av lokal hållbar mat. Vi ser fram emot fortsättningen – härnäst 13 mars 18-20 i kommunhuset: Tjörn – det nya vindistriktet? […]

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy