Hem tjörnmat Tjörnmat seminarium 1

Tjörnmat seminarium 1

av Martin Alexandersson

Datum: Onsdag 21/2 2024
Plats: Akvarellmuseet
Moderator: Kerstin Littke

Tjörnmat på Akvarellmuseet blev en storartad start på programserien om lokal hållbar mat! Alla var där: förutom 120 personer i publiken fanns Tjörns siste mjölkbonde Rune Karlsson på plats, och han berättade tillsammans med Mats Lekander och Morgan Bråse om hur det var förr i jordbruket och sillindustrin. Där fanns också representanter för nya jord- och vattenbrukare (Jonas Lindh, Tomas Lind och Niklas Wennberg,) som pratade om vilka möjligheter som finns framåt – både om småskaligt jordbruk och om fiskodling. LRF:s ordförande på Tjörn, Anders Jonsson, berättade att man kan odla vad som helst här på ön. Han visade på en karta hur man enkelt kan hitta rätt mark och ägaren till den. Representanter från kommunen var också där – Amanda Forsman, hållbarhet, och Anna Aldegren, näringsliv – och kunde svara på frågor från publiken om odlingslotter, byggnationer på odlingsbar mark och stöd till tillsammansodlingar. Anna ingick i en panel tillsammans med Anders Jonsson och Niklas Wennberg som diskuterade våra möjligheter att bli självförsörjande på Tjörn. Man förstår att vi har en bit kvar och att initiativ som detta är ett mycket viktigt steg på vägen.

Utgångspunkten för Tjörnmatprogrammet är frågan om hur vi kan producera mat på ett hållbart sätt. Gunilla Forsman, ordförande i Omställningen Tjörn, kopplade ihop de globala målen för hållbar utveckling med hur man kan göra verkstad av dem lokalt. Seminarieserien om Tjörnmat ett exempel på detta. Tomas Ivarsson var på plats och berättade om ett annat viktigt projekt i sammanhanget: Vatten som klimatregulator – hur vi kan bruka jorden på ett sätt som återskapar naturen istället för att förstöra den.

Och överalltihopa lyste Kerstin Littke, kvällens eminenta programledare och tillika initiativtagare till Samverkan Hoga saluhalls årslånga projekt att utforska och utbilda kring frågan hur vi kan främja ökad produktion och konsumtion av lokal hållbar mat. Vi ser fram emot fortsättningen – härnäst 13 mars 18-20 i kommunhuset: Tjörn – det nya vindistriktet?

Arr: Omställning Tjörn och Studieförbundet vuxenskolan

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy