Hem Föreläsare Emma Sundh inspirerar att göra skillnad

Emma Sundh inspirerar att göra skillnad

av Emilie Cederquist

Många av oss tampas just nu med klimatångest – addera en pandemi och månader av social distansering och det är lätt att känna sig ensam med dessa tankar. Vi bjöd in till ett Omställningscafé där Klimatklubbens Emma Sundh guidade oss från klimatångest till handlingskraft.

En av sommarens varmaste augustikvällar samlades en (med Corona mått mätt lagom) skara omställningssugna Tjörnbor på den anrika pärlan Sundsby Säteri för att fylla på med inspiration till att göra skillnad. LEADER-projektet Ett år i Omställning bjöd in Emma Sundh som är journalist, författare, influenser och som har jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor i tio år. Hon är medgrundare till succén ”Klimatklubben” och har tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson skrivit fem böcker om klimatet, däribland ”Gör skillnad! – Från klimatångest till handlingskraft”. Den här kvällen lotsade Emma oss, på ett lika delar allvarsamt som humoristiskt sätt, igenom konkreta steg hur vi kan göra för att vända vår klimatångest till engagemang, skärpa våra klimatglasögon och börja leva ett mer hållbart liv. 
– Vad säger vi till nästa generation när de frågar vad vi gjorde när vi hade chansen? Jag tänker på det här varje dag och filar på ett bra svar – den är rätt svår. Vi ska ner till ett ton koldioxid per person och år. Är det görbart? Ja, det måste det ju vara! Vi har ju inget val, eller hur? Vad vi gör inom det närmsta årtiondet kommer vara avgörande, sa Emma.

– Vi har några få år på oss att sänka utsläppen. Men var börjar vi? Ett bra sätt är ju att faktiskt börja med sig själv, det är liksom lite enklare än att försöka styra om hela EU:s klimatpolitik. Men varför ska en börja med sig själv då, har vi inte fått nog av det här med individens ansvar? Jo, men det vi sällan pratar om, är ju att vi människor är flockdjur. Vi kanske känner oss som unika fåglar, men vi vill ju göra som alla andra. Slutar jag t.ex. flyga och börjar rälsa, åka tåg, så påverkar jag andra utan att jag ens märker det. Bjuder jag in till en vegansk middag så påverkar jag mina vänner, vare sig jag vill eller inte – detta är flockdjursmentaliteten. Det är få människor som vill vara i minoritet, sa Emma.

Klimatklubbens Emma Sundh levererade klokheter på Sundsby Säteri.

– Det är liksom inte läge att streta emot nu, utan nu gäller det att kavla upp ärmarna. Sedan kan jag tycka att omställning faktiskt ger energi. Det är väldigt göttigt, som vi säger på Värmländska, att leva närmare sina värderingar eller kanske leva närmare det livet som forskarna faktiskt säger är bra och slippa komma med undanflykter när en gör klimathaltande val. För att inte tala om den lätta känslan av att faktiskt se där här nio tonnen, som de flesta av oss svenskar ligger på, faktiskt ticka neråt. En känner sig lite lättare i kroppen och det ger faktiskt energi och en form av optimism också, sa Emma.

– Vi måste ändra våra normer, beteenden och se över hela system i vårt samhälle. Vi kanske ska säga hejdå till stora köpcentrum som vi måste åka bil till och säga hej till Lanthandeln fast i ny tappning. Vi kanske också måste börja tänka på ett annat sätt – idag tänker vi ofta utifrån prognoser; ”vi tror att fler kommer åka bil i Stockholm om tio år, så nu måste vi bygga ut vägarna”. Men vi kanske ska tänka lite mer på målet istället – vill vi att folk ska åka mer bil? Nej, det vill vi väl inte, vi vill ju ha fler cykelbanor och mer kollektivtrafik! Precis som att här på Tjörn – vill ni ha fler elbilsåkare så kanske ni ska sätta upp fler laddstolpar, nu finns det mig veterligt bara en! Det här ju en typ av nudging, en positiv knuff i rätt riktning. Sätter en upp fler laddstolpar och breddar cykelbanorna, kanske gör dem ännu bredare än bilarnas körfält, så visar en också samhället att ”det här är vad vi satsar på, på de hållbara alternativen”, sa Emma.

Emmas tips till dig som vill göra skillnad

* Testa dig på exempelvis Klimatkontot eller Svalna, där du faktiskt kan se vilken som är din största koldioxidpuckel. Är det transport eller boende, eller konsumtion som gör att dina utsläpp är höga? Och så får du börja att jobba där.

*Sätt upp Klimatmål. Det får gärna ske nu, men allt kanske inte kan ske just precis idag. Du kanske är beroende av bil och det kanske är otänkbart att skaffa en elbil, men då kan du kanske sätta upp en plan för hur du ska kunna styra om ditt liv och nå det målet.

*Prata om klimatet och hitta andra som funderar på samma saker. Kroka arm med någon som kan utmana dig men också hjälpa till att hitta lösningar på svåra frågor.

*Flockdjursmentaliteten. Vi måste komma ihåg att vi är många och att vi har makt. Vi är opinionen, vi är konsumenter och väljare. Det finns inget företag som kan finnas om de inte har konsumenter, så där kan vi påverka enormt mycket. Om du frågar efter närproducerat två dagar i rad i den lokala matbutiken så anses det vara en folkstorm, för folk säger inte till och de vill ju gärna veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa en så bra matbutik som möjligt. Sätt press på lokala företag och kommunen. Vi är redan en hel del som har startat nya flockar som visar på hur bra det hållbara livet kan vara och när den nya flocken får vågskålen att väga över så kommer det bli det nya ”normala”, och om vi alla hjälper till att lägga handen på den där vågskålen så går det ju snabbare.

*Engagemang. Det kan se väldigt olika ut, det kan handla om att mejla en politiker eller stämma hela svenska staten om en tycker det är en rimlig grej, en får lägga det på sin egen nivå. Kanske börja med att påverka din arbetsplats och fråga hur de ska hjälpa dig som anställd att nå dina klimatmål.

*Om inte du – vem? Du har enormt mycket inflytande på kollegor, vänner och bekanta. Genomsnittssvensken har 300 vänner på Facebook och sociala medier är en väldigt kraftfull plats att börja på för att skapa de nya hållbara bubblorna.


Text: Emilie Cederquist Foto: Andreas Hansen

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy