Hem Linn & Rasmus Försommar hos Linn och Rasmus

Försommar hos Linn och Rasmus

av Emilie Cederquist

Under ett års tid har vi fått följa lantlivet på en liten omställningsgård i Hjälteby. Här bor Linn och Rasmus tillsammans med två barn och många djur. Vi gör vårt sista besök på gården då sommaren står för dörren. Följ med!

Det är en tidig junimorgon och på Gammelgården har hönsen vaknat upp efter natten och sprätter glatt ute i det gröna gräset. Årets intensiva lamningsperiod (som återigen slog alla rekord) är förbi och Linn och Rasmus kan pusta ut ett litet slag medan tackorna och lammen är på sommarbetet en bit från gården. En av sakerna som paret har satsat på för att ställa om är att gå ner i arbetstid för att få mer ledig tid till gården och sönerna Marius och Sindre.
– Innan pandemin hade jag sagt att restiden man ofta får till jobbet när man bor på landet gör att dagarna blir för långa både för oss och för våra barn. Många har ju tyvärr inte möjlighet ekonomiskt att gå ner i arbetstid, och har du inte små barn har du inte ens rätt att gå ner i arbetstid hur som helst. Tvärtom så kämpar många för rätten att jobba heltid. Men tack vare våra barn och bra inkomster har vi möjlighet att jobba deltid, vilket jag är otroligt tacksam för, säger Linn.
– Jag har gått ner i tid för att få mer tid med barnen, nu när dom vill umgås. Den lediga tiden vi får kan inte mäta sig med pengar, och klarar vi oss utan full lön så känns de där extra pengarna som bortkastad tid, säger Rasmus.

LINN HEIEL EKEBORG & RASMUS ÅKESSON
___________________________
Hemma hos: Linn, Rasmus och barnen Marius och Sindre på en liten gård i Hjälteby
Jobbar som: 
Linn är verksamhetsutvecklare på Sensus Studieförbund och Rasmus är distributionselektriker
Tjörnbor sedan: 
2012
Favoritplats på Tjörn: 
Mjölkeviken

Vilka fördelar finns med att arbeta mindre som en del i att ställa om?
– För mig handlar det också om att jag tycker att normarbetstiden på 40 timmar är för mycket. Både jag och Rasmus trivs väldigt bra på våra jobb och vill inte jobba med andra saker eller jobba och få in inkomst från vår gård. För oss handlar det mest om avkoppling och att vi tycker att vår fritid måste prioriteras högre än våra jobb. Jag tror absolut att vi måste hjälpas åt att sträva efter en kortare normarbetsvecka, både för vår hälsas skull, men också klimatet. Istället för att skapa nya jobb där vi ska producera nya saker som vi inte behöver skulle vi kunna dela på de jobb som finns för att minska arbetslösheten och sjukfrånvaron, säger Linn.

Hönsen är glada att äntligen få komma utomhus efter att restriktionerna för fågelinfluensa släppt.

Vilka saker är de bästa sakerna ni gjort på er omställningsresa som ni inte kommer sluta med?
* Skaffa får och höns. De ger oss oerhört mycket i form av ägg, ull, kött och skinn.
* Jobba deltid, och vi hoppas att vi ska kunna ha möjlighet att göra det även när barnen blir större.
* Köra vegetarisk vecka varannan vecka.
* Cykla.
* Vara mycket lediga och skapa sociala nätverk.
* Gå kurser i odling, hantverk m.m.

Hönshuset som Rasmus byggt är nästan helt färdigt.

Vad tänker ni är det viktigaste för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart sätt att leva?
– Att det skapas förutsättningar för det och blir socialt accepterat. Att vi får lära oss att det behövs och att det ska finnas fullvärdiga alternativ för alla ekonomiska förutsättningar, säger Rasmus.
– Jag tänker att det viktigaste är attitydförändringen till klimatkrisen. Att förstå och vilja göra något åt det. Sedan kan åtgärderna se väldigt olika ut hos olika människor. Våra veganvänner i Göteborg hanterar det på ett helt annat sätt än vi, även om vi har samma vilja och samma mål så ser resan dit väldigt olika ut, säger Linn.

Rasmus mitt på ängen som ska bli våtmark efter sommaren.

Linn och Rasmus försöker på olika sätt gynna biologisk mångfald, exempelvis genom får som håller markerna öppna. Snart ska de påbörja arbetet med att förvandla en vattensjuk del av betesmarken till en ny våtmark.
– Nu är vi snart igång med att få till en våtmark eller damm. Vi träffade en expert genom Omställning Tjörn och tack vare hans intresse och kunnande så blir det påbörjat nu efter sommaren. Våtmarken ska dels vara en buffert för Kilsbäcken i Hjälteby, samla vatten vid stora flöden och sippra långsamt ut vid torka. Den kommer förhoppningsvis också hjälpa fisk att föröka sig. Dessutom hoppas jag att det ska bli vackert att se på med en vattenspegel istället för den försumpade åker det är idag. Ser framför mig ett tillhåll för lite fåglar och grodor med fåren betande i vattenbrynet. Några småplättar växelbruk utmed kanten och kanske skridskor på vintern, säger Rasmus.

Årets lamning slog återigen rekord med 21 lamm.

– En annan sak vi börjat testa nu i år är huruvida vi kan bekämpa grannens parkslide med hjälp av våra får. Tanken är att de växelvis ska få gå där och trampa ner och äta skotten för att det på sikt inte ska sprida sig. Den växer precis på tomtgränsen, men vi känner ingen vidare panik och har ingen brådska. Men det ska bli spännande och se om och hur det kommer att förändras kommande åren, berättar Linn.

Varför tycker ni att det är viktigt med biologisk mångfald?
– Det nog inte ett tyckande utan en kunskap. Den biologiska mångfalden är otroligt viktig, och när resultatet dessutom ser ut på ett sätt som tilltalar en, då vill man göra något. När jag lämnar en hög med ris för att jag inte orkar städa bort den, så är jag inte lat utan en miljöhjälte. Det gillar jag. Bina bidrar också till den biologiska mångfalden. De är trevliga djur, och det har väl knappast undgått någon på sistone hur viktiga de är. Honung är dessutom gott och fint. Det känns som en bra pusselbit i det lilla småbruket, säger Rasmus.

Rasmus enkla tips till dig som vill gynna biologisk mångfald i din trädgård
1. Fixa bihotell. Men köp inga dyra från affären. Borra några hål i en stubbe så är det klart.
2. Ha massor av olika växtlighet i trädgården.
3. Klipp inte allt gräs kortkort
.

Rasmus, du är bra på att cykla långa sträckor till förskolan, jobbet och affären. Hur gjorde du för att ställa om och göra cyklandet till en vana?
– Vi gick över till att bara ha en bil istället för två, och när då Linn behövde ha bilen så fanns det inte något alternativ. Sedan är jag uppvuxen med mycket större avstånd till det mesta, så här känns inget överdrivet långt borta. Jag har dessutom haft ett ganska fysiskt jobb tidigare, men de senaste åren mest jobbat på kontor. Emellanåt måste vi ändå hugga i ordentligt och då känns det bra att ha en vardagsmotion som håller mig igång.

Ni är väldigt bra på hemester! Vilka är era bästa tips till att semestra på hemmaplan/i sitt närområde i sommar?
– Jag brukar tänka mig in i alla sommargästers situation. Om så många kommer hit? Varför ska vi då åka härifrån?, undrar Rasmus.
– Ett tips är att skaffa båt. Kanske en självklarhet för många tjörnbor, men jag upplever att vår semester förändrades avsevärt sedan vi skaffade vår lilla bohusjulle. Det är en liten öppen båt och vi puttrar bara omkring i Stigfjorden, men de upplevelserna man får bara på att åka på en timmes tur är oslagbara. Vi gillar främst att ta korta turer. Att gå i land på små kobbar med två små barn är mestadels bara krångligt och stressigt och kan inte alls mätas med lugnet att bara åka runt på vattnet. Om ett par år hoppas vi även få i ordning masten och seglet så vi kan börja segla. I år har vi även köpt ett tält för att kunna vara lite mer flexibla med övernattningar. Och med ett tält kan ju vilken övernattning som helst bli ett spännande äventyr, säger Linn.

Har ni något mer enkelt omställningstips?
– Bokashi! Vi samlar matrester i en skål på diskbänken och häller i en bokashi-hink på kvällen, spejar med sprej från ETC. Sedan gräver vi ner det i trädgårdslanden. När det är tjäle hamnar det i växthuset. Det bästa tipset är att testa. Du får mycket bokashivatten också som kan användas som till exempel växtgödning och avloppsrens.

Plus och minus med Bokashi
+ Enkelt
+ Bra i landen
+ Blir fin jord
+ Låga co2 utsläpp
– Finns risk att hundar eller vilda djur gräver upp bokashin från landen
– Allt går inte slänga i bokashin pga dålig lukt, till exempel kött.
– Lite pilligt att hantera ibland (alltid lättare att bara slänga direkt), Men en välskött kompost kräver också sin tillsyn.

Påväg till nya äggboden med påfyllning av ägg.

Vad vill ni se på ett omställt Tjörn?
–Jag skulle gärna se mindre bilar och mer lokala aktiviteter, säger Rasmus.

– Jag önskar att det blir mer omställning i tätorterna på Tjörn. Det är främst dit folk flyttar och det är där som vi behöver ta ett större krafttag kring hållbarhet och omställning. Ge folk i hyresrätts- och bostadsrättsföreningar möjlighet att kunna odla småskaligt och få in någon grad av självhushållning. Kanske små kolonilotter eller att det ingår en pallkrage till varje lägenhet, säger Linn och fortsätter;
– Jag tänker att omställning mycket handlar om en gemenskap och det är de generellt duktigare på i städerna än på landsbygden upplever jag. Jag inspireras verkligen av mina miljövänner i stan. De har sjukt små klimatavtryck och det kollektiva tänket kommer mer naturligt hos dem än hos oss på landet som bor långt ifrån de flesta. Vi kan lära mycket av dem och de kan lära mycket av oss, säger Linn.

Vad har ni för drömmar och planer i framtiden för livet på er gård? 
Vi vill ha mer grönska och biologisk mångfald. Jag skulle vilja ha flera olika sorters djur och kanske odla något mer än gräs på åkrarna. Vi vill gärna hjälpa till med bevarandet av lantraser. Nu närmast ska vi till hösten börja byta ut vår fårflock och skaffa värmlandsfår i genbank. Vi har haft problem med våra lamningar senaste åren och att tackorna får alldeles för många lamm. Det gör att fåren sugit energi från oss och vi måste göra en förändring för att vilja fortsätta. Men bevarandearbete känns kul och spännande. Jag drömmer också om några bohuskullor (kossor) och linderödssvin, säger Rasmus.

– Vi har också startat upp en liten äggbod vid vägen i en lada som vi arrenderar tillsammans med våra grannar. Där tänkte vi primärt sälja ägg till grannar och förbipasserande, men också lite andra saker som vi får överskott på, kanske trädgårdsull, lammskinn, tomater och gurkor. Vi får se hur den utvecklas, men tanken är att enbart sälja överskott och inte anpassa oss till eventuell efterfrågan, men det går redan väldigt bra. Första helgen sålde vi 60 ägg, säger Linn.

Ägg i olika färger i Linns äggbod.

– Något annat som vi började med förra sommaren, och som vi även kommer fortsätta med, är att hyra ut vår lilla gammaldagsa sommarstuga som ligger på vår mark. Det är från början en skyttepaviljong som stod vid skjutbanan i Hjälteby förr. Fotbollsklubben IFK Valla köpte den för 150 kronor och flyttade den till nuvarande plats och började använda den som omklädningsrum fram till 1961. Senare gjordes den om till sommarstuga. Vi har fixat i ordning den lite, men den har inget rinnande vatten utan man får hämta vatten i brunnen 50 meter bort. I början tänkte vi att den har alldeles för enkel standard för att hyra ut, kanske att det kan funka någon enstaka natt. Men vi har märkt att det finns efterfrågan på sådana här typer av boenden och de gäster som varit mest nöjda är faktiskt de som bott 1-2 veckor i sträck jämfört med de som bara bott där 1-2 nätter. Förra året hade vi flera som bodde här utan bil till och med. Folk gillar det enkla, spartanska och lugna livet. Annars är vi ganska nöjda med vart vi hamnat och var vi befinner oss. Livet känns lagom mycket just för tillfället, avslutar Linn.

Linn & Rasmus tips till dig som vill påbörja din egen omställningsresa

* Gör det som verkar kul och som ni är nyfikna på. Omställning ska inte handla om klimatångest och måsten för då kommer man inte orka.
* Börja småskaligt. Rom byggdes inte på en dag och Mandelmann byggde inte sin gård på ett år. Det är lätt att man vill slå på stort på alla områden med en gång.

* Odla inte grödor ni inte tycker om att äta.

* Vill man skaffa djur är höns väldigt bra och enkelt att börja med. En liten flock på 4 djur räcker långt och går oftast att ha i villaträdgårdar (kolla med din kommun vad som gäller)

* Investera i elcyklar. Det gör det lättare att låta bilen stå.
* Sluta köpa saker. Kör ett par köpfria månader med jämna mellanrum där ni inte köper något förutom mat. Då kommer man ställas inför utmaningar som man tvingas lösa på andra sätt. (Det är bättre att köra stenhårda regler en kortare tid än att köra ett år med undantagen att du får köpa begagnat, saker till barnen, köpa nytt om det går sönder osv osv) 

* Fundera vad som passar er och ert liv så ni lägger energi på rätt saker. Bokashi kanske inte är rätt för er om ni bor i lägenhet utan balkong, höns kanske inte är er grej om ni är allergiska mot ägg, odla inte koriander om det är det värsta ni vet. 
* Sätt upp långsiktiga mål. Hur vill ni leva om 5 år eller 10 år? Och vad blir första steget. 

Ett stort tack till Linn och Rasmus för att vi har fått följa er det här året!

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

1 kommentar

Anne-Christine Finne 14 juni, 2021 - 20:29

Fantastisk historia av flotta unga svenskar! Underbar læsning! Tack Linn och Rasmus! ❤❤

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy