Hem Joakim & Anna Joakim & Anna

Joakim & Anna

av Emilie Cederquist

Om oss
Vi, Joakim och Anna, flyttade ut till en liten gård på Tjörn för 5 år sedan med en dröm om att odla vår egen mat och om att få bygga upp en trädgård från grunden. Sedan dess har vi blivit två till i familjen. Eller egentligen fler än så om man räknar alla katter, ankor och höns som delar boplats med oss. Att få barn har inneburit en ännu starkare drivkraft att leva medvetet och göra saker själv från grunden. Mycket av det vi gör, gör vi i sällskap med barnen, som förutom att få smak för en massa goda grönsaker och bär, också får en förståelse och förhoppningsvis en respekt för naturen och hur allt hänger ihop.

Vi har kommit en bra bit på vår resa mot självhushållning, och bygger upp gårdens strukturer bit för bit för att kunna producera ännu mera mat, bättre ta tillvara på det vi skördar osv. Vi funderar mycket på hur vi kan hitta lösningar på de utmaningar ett ändrat klimat innebär. Sommaren 2018 fick oss att inse att vi måste bli bättre på att skörda regn under de blöta månaderna på året för att bunkra upp inför perioder av torka. 2019 har vi istället tvingats tänka på hur vi kan leda undan högt stående vatten för att inte nyetablerade fruktträd ska frysa rötterna av sig när väl vintern biter till.

Den långsiktiga drömmen är en omställningsgård där vi förutom att odla maten själva, kan producera vår egen el, att hitta ett kretsloppsystem för gråvatten och regnvatten och att på sikt bygga ett nytt koldioxidneutralt hus, när vi växer ur den enkelstuga vi nu bor i.

Vi drömmer också om ett sammanhang där vi som bor på en plats kan hjälpas åt, utbyta tjänster, idéer, låna verktyg och kunskaper med varandra. Vi tror att det är ur gemenskap och kreativitet som vi kan hitta lösningarna på de stora utmaningar vi står inför. Därför kändes det väldigt rätt när vi först stötte på Omställningsnätverket, och det känns väldigt spännande att vara med och bygga upp en lokal omställningsgrupp här på Tjörn.

Saker ni läsare kan tänkas få följa med oss på under 2020 är:
* Varmbänksodling och för-odling i februari -mars för att ha saker att äta under ”the food gap”
* Hur vi gör vår egen jord, av resurser som finns på plats.
* Renovering av gårdens gamla jordkällare
* Att inkludera barn i odling och trädgård
* Tillvaratagande av årets skörd – hur vi torkar, mjölksyrar, fryser in och lagrar över vintern för att kunna äta eget året om.
* Trädgårdens olika delar och funktioner; Växthusodling, köksträdgårsodling, örtagård och fruktträdgård.

För den som själv drömmer om att producera sin egen mat – är ni välkomna att gå den kurs som vi kommer att arrangera 2020 – grundkurs i Självhushållning.

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy