Hem Reportage Solen ger energi till Tjörn

Solen ger energi till Tjörn

av Emilie Cederquist

Tjörn har gott om både soltimmar och vindkraft. Här är möjligheterna att bli självförsörjande på el stora och runt omkring på ön finns redan flera inspirerande initiativ som tar tillvara på solens strålar och omvandlar dem till klimatsmart energi. Kanske är du nästa Tjörnbo som hakar på trenden?

En solig försommardag samlas en intresserad skara Tjörnbor för en inspirationsträff om solenergi och klimatsmart grannsamverkan här på vår ö. Det första målet för dagen är Tjörn Solpark i Säby som är en av ETC Els första solcellsanläggningar. Under vår promenad dit passerar vi, förutom flera av Tjörns stora kulturarvsskatter, även blomstrande gamla trädgårdar fyllda av humlor och bin och en liten elbil som just precis står på laddning och fylls på med ren elektricitet som producerats bara ett par hundra meter från dess hemmaparkering.

Uppe på en vacker höjd, med utsikt över mittpunkten av Tjörns böljande odlingslandskap, ligger Solparken. Dagens guide heter Thomas Claesson och är den som förvaltar parken, som är förlagd på en del av hans mark.
– Vi ska ju rädda världen, är det inte så? Det är ju därför vi är här allihopa idag, säger Thomas Claesson och börjar berätta om solparken som i dagsläget är en ovanlig form av klimatsmart grannsamverkan men som förhoppningsvis kan sprida sig och bli allt vanligare framöver.

– Solceller är en långsiktig investering. 2014 satte vi upp den här parken och det är ett 90-tal paneler som sitter här. Vi producerar idag el till fem-sex villor, så detta gör vi för inspiration, produktion och lite för att testa på, säger Thomas.
Solparkens hemsida går det att följa hur mycket el som produceras i realtid – i skrivande stund (som är en molnig och regnig dag) produceras 11 943W och sedan årets början har den producerat 22MWh och sparat 15 ton CO2. Elen konsumeras i första hand lokalt av grannarna i Säby och överskottet går ut till resten av ön.

Dagens andra stopp gör vi hemma hos Jenny Stenberg och Jaan-Henrik Kain som 2018 satte upp solceller på berget ovanför deras gård i Klövedal.
– Vi bor i ett gammalt hus, som i och för sig har två vedkaminer, men som annars värms upp med direktverkande el. Vi började med att sätta upp solfångare på taket för varmvatten men eftersom direktverkande el inte är den bästa uppvärmningsformen så satsade vi på solceller för att kompensera elförbrukningen. Vi tänkte att det är en bra idé att investera i solceller för vi var ju lite knappt sextio då och det betalar sig på ungefär tio år så vi får låga elkostnader efter det helt enkelt. Nästa steg kan vara att installera en jordvärmepump för att göra uppvärmningen ännu mer energisnål, säger Jaan-Henrik. 

Jenny Stenberg & Jaan-Henrik Kain.

Hur gick ni tillväga? 
– Vi började med att tänka att vi inte ville ha dem nere på åkern. Utan här på berget hade vi ju plats och det är soligt och ett bra och högt läge, säger Jaan-Henrik. 
– Ja, det är ganska fult att ha dem på en åker sådär, det passar inte in i landskapet. Sedan är det ju också bra att åkrarna går att odla på, säger Jenny. 
– Vi tog hjälp av en kille som Thomas Claesson hade jobbat med och han kom hit och tittade och sa det är nästan enklare att fästa solceller här, för du förankrar dem direkt i berget. Och han föreslog att vi skulle vinkla panelerna åt olika väderstreck för om du optimerar så får du mycket sol mitt på dagen men när de står så här så får du sol hela dagen istället. Det är väl inte optimalt för att tjäna så mycket pengar som möjligt men det är optimalt om du vill använda mer av din egen el över dygnet, säger Jaan-Henrik. 

Gjorde ni mycket research inför?
– Inte jättemycket, vi gick till Solparken i Säby och hälsade på men i övrigt gjorde vi inte det. Det som är viktigt att tänka på är att du måste ha en behörig, certifierad elektriker som drar och kopplar allting. Du kan gå in på Elsäkerhetsverkets hemsida och se om din elektriker är behörig, säger Jaan-Henrik. 

Hade ni gjort någon beräkning på hur många paneler ni skulle behöva?
– Vi räknade ut hur mycket vi gör av med och försökte hålla oss under det, hamnar du för mycket över så blir du ju elproducent och då får du skatta på ett helt annat sätt. Vi har 58 paneler och för detta året så producerar vi 15 450 kWh och konsumerar 17 900 kWh, så vi är nästan självförsörjande på el, säger Jenny. 

Om en nu funderar på att sätta in solceller hemma, är det mycket jobb när de väl är på plats? 
– Nej, det är ingenting, systemet sköter sig automatiskt och vi är jättenöjda. Men om du tycker det är skoj så kan du ju sätta på din app och följa exakt hur dagens produktion ser ut, säger Jaan-Henrik. 

Av: Emilie Cederquist Foto: Andreas Hansen, Emilie Cederquist

You may also like

1 kommentar

Leif-K 10 juni, 2020 - 09:53

Intressant dag

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy