Hem Linn & Rasmus Vintertid hos Linn & Rasmus

Vintertid hos Linn & Rasmus

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi få följa lantlivet på en liten omställningsgård i Hjälteby. Här bor Linn och Rasmus tillsammans med två barn och många djur. Vintertiden på gården innebär förberedelser inför våren då alla djurungar föds och odlingarna ska börja anläggas. Häng med på resan!

En gråmulen februaridag knackar vi på dörren till ett litet rött torp med vita knutar. På Gammelgården i Hjälteby har människor bott och verkat sedan 1600-talet och fram tills 1939 tillhörde torpet Sundsby Säteri. Numera är det Linn Heiel Ekeborg och Rasmus Åkesson som bor här tillsammans med sönerna Marius och Sindre. Men egentligen var det en ren slump att Linn och Rasmus blev Tjörnbor.
– Vi ville flytta någonstans med pendlingsavstånd till Göteborg så vi letade hus mellan Stenungsund och Varberg. Vi hade gått en kurs på Nääs i att bygga hus i lera och halm så vi hade planer på att bygga ett ekohus. Men någon månad senare hittade jag det här huset på Hemnet. Det hade legat ute ett tag men vi hade inte tittat på Tjörn för vi tyckte det låg för långt bort. Jag jobbade på Almedalen så Rasmus fick åka hit och titta själv, berättar Linn.
– Ja, och när jag åkte hit så sa du att ”när du tittar på huset nu så tänk på att jag verkligen vill ha det”, skrattar Rasmus.
– Jag följde budgivningen från Almedalen och sedan fick jag veta att vi hade vunnit, så vi köpte huset utan att jag hade varit här, säger Linn.

LINN HEIEL EKEBORG & RASMUS ÅKESSON
___________________________

Hemma hos: Linn, Rasmus och barnen Marius och Sindre på en liten gård i Hjälteby
Jobbar som:
Linn är verksamhetsutvecklare på Sensus Studieförbund och Rasmus är elektriker på Vattenfall
Tjörnbor sedan:
2012
Favoritplats på Tjörn:
Mjölkeviken

7,5 år senare har familjen aldrig ångrat att de litade på Linns magkänsla för huset. Sedan dess har de rustat upp olika delar av det gamla torpet och Linn och Rasmus har gjort det lite till en sport att utföra saker själva.
– Vi har alltid gillat att jobba med naturmaterial. När vi kom till att vi skulle renovera köket så ville vi göra det ordentligt och ha en känsla och en kvalitet som passar huset, och det har vi inte råd att köpa, säger Rasmus.
–Precis, så vi gör mycket själva istället och försöker få ner kostnaderna på det sättet och leva ganska billigt. Det behöver inte bli helt perfekt men det är roligt när man klarar av saker själv, säger Linn.
I det nyrenoverade köket, där Rasmus har snickrat luckorna som Linn sedan har målat med äggoljetempera, doftar det idag gott av nybakat bröd.
– Jag har haft baguetter på jäsning över natten så de är precis klara nu lagom till lunchen, säger Rasmus (som delar med sig av receptet längst ner i den här artikeln).

Både Linn och Rasmus är uppvuxna med djur. Idag delar familjen gården med hunden Lovis, en katt, tolv höns, sex får och tusentals bin – men beslutet att skaffa djur var ingen självklarhet utan något som har vuxit fram under åren.
– I början hade vi inga djur alls men sedan skaffade vi hunden och då blev vi ju redan rätt bundna, så efter det har det inte varit så stora steg att skaffa fler djur, säger Rasmus.
– Vi har valt djurarter utifrån biologisk mångfald, vi skaffade fåren i första hand för att de skulle få beta fritt och hålla markerna öppna. Tomten var på en halv hektar så det var väldigt mycket gräs att klippa och sly som växte igen. Då insåg vi att det hade varit bra att ha några djur som betade och eftersom Rasmus föräldrar har en fårgård så passade det ganska bra att vi skaffade några får, säger Linn.

2016 flyttade tre tackor och deras lamm in och sedan dess har både flocken och markytan utökats och det har fötts 29 egna lamm på gården. Det är dags för den dagliga utfodringen och vi promenerar upp på backarna där finullsfåren betar utomhus året runt, tillsammans med en annan fårbesättning på en grannes mark. Vintertiden är väntans tider och om några veckor är det dags att flytta hem de dräktiga tackorna till gården och börja förbereda för årets lamning. Till hösten kommer lammen bidra till familjens självhushållning av kött.
– När vi var yngre engagerade vi oss i Nykterhetsrörelsen och där är det också stort med vegetarianismen och vi insåg då att många djur inte mår bra. Men alternativet är ju att det inte finns några boskap alls och då väljer vi att äta bra kött istället. Det går att köpa en del bra kött i butik också men det kostar mycket och är inte lika roligt som att ha djur själv, säger Rasmus.
– Av samma anledning skaffade vi hönsen. Om du ser en bild på burhöns så förstår du att du kan inte köpa sådana ägg. Om vi ska äta några ägg så måste vi ha egna höns. Jag gillar kycklingkött men det är inte heller så fräscht att köpa i matbutik så då får vi föda upp och slakta egna. Mitt mål är att vi ska kunna äta kyckling en gång i månaden, säger Linn.

I hönsgården är det stor mångfald och Linn kan nästan dagligen hämta in chokladbruna, gröna och gräddvita ägg från de tio hönorna som huserar i det charmiga gamla kokhuset.
– Höns är ganska enkelt att ha, det är ett bra första djur att börja med. De är ganska självgående och det går bra att resa bort en helg. Mitt tips om du är nybörjare är att börja smått, du kommer ganska långt på fyra hönor. Och tänk till med inredningen från början så att det blir enkelt att städa. Du kan göra hur snyggt som helst och måla i fina färger men det blir ändå skitigt på tio minuter så satsa på att ha det lättstädat och se till att du kan komma in med en skottkärra. Jag har fått lära mig den hårda vägen, säger Linn.

Familjen har nyligen gjort om den tidigare oinredda vinden till ett stort hobbyrum där de har utrymme för de olika små projekten som de gärna pysslar med under vintern. Linn som var novis vid symaskinen för bara några år sedan, syr numera barnens alla kläder.
– Det är jättekul och det känns också bra att slippa ett led i tillverkningsprocessen. Men även för att vi har två pojkar, och jag insåg snabbt att utbudet av pojkkläder är ganska tråkigt, så då känns det roligt att kunna välja tyger och färger själv. Mitt tips till nybörjaren är att bara börja någonstans. Tänk inte att det behöver bli perfekt. Jag har sytt mycket grejer med raksöm på en symaskin från 1962, alltifrån klänningar till små förvaringskorgar helt utan att mäta, nåla eller rita av. Allt går men det gäller att våga prova!

Har ni något tips till den som vill börja ställa om sitt liv?
– Jag tycker man ska sluta köpa saker. Börja göra saker själv istället och om du nu måste köpa något så ska du tänka igenom det ordentligt, varför du egentligen behöver det, säger Rasmus.
– Vi har kört tygblöjor till båda barnen och för oss har det alltid varit ett väldigt naturligt val och jag har inte sett det som något merjobb faktiskt. Vi trivs väldigt bra med det men sedan har vi inget problem att ha engångsblöjor ibland också. En del tycker det verkar krångligt med tygblöjor men jag brukar tänka så att även om du bara har tre tygblöjor så är ju varje tygblöja lika med en mindre engångsblöja. Det måste inte vara allt eller inget. Jag tror, när det gäller det mesta, att vi inte behöver vara så extrema i allt. Varenda sak du köper behöver inte vara ekologisk för då kan det bli väldigt övermäktigt för de flesta att påbörja omställningen. Börja någonstans och testa dig fram, du kanske kan börja köpa ägg från frigående höns istället för från burhöns. Tänk att varje medvetet val du gör är ett omedvetet val mindre. De små valen gör också skillnad, avslutar Linn.

Torpet Gammelgården i Hjälteby.

Nästa gång vi träffar Linn och Rasmus kommer vi få vara med när de nya lammungarna och kycklingarna föds på gården och bina börjar vakna upp ur vinterdvalan.

RASMUS BAGUETTER OVER NIGHT

  • 3 g jäst
  • 350 g kallt vatten
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 350 g vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Häll ner alla ingredienser i en bunke och rör ihop till en deg. Täck bunken med kökshandduk och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten eller i cirka 8 timmar.
  2. På morgonen tar du ut degen ur bunken och delar den i fyra långa längder. Snurra varje längd ett varv och låt sedan degen jäsa i ytterligare 40-60 minuter.
  3. Gör gärna några fina snitt på tvären på varje baguett för extra dekoration. Grädda sedan på 275 grader i mitten av ugnen tills baguetterna blir härligt gyllenbruna (cirka 15 min). Tips! Stänk 2 dl vatten i botten av ugnen för att få vattenånga.
  4. Ät och njut!

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy