Hem Johanna & Daniel Tomatglädje hos Daniel & Johanna

Tomatglädje hos Daniel & Johanna

av Emilie Cederquist

Under ett års tid kommer vi att få följa livet på Kolleröds Skafferi & Trädgård i Klövedal. Här bor utflyttarfamiljen Johanna, Daniel och lilla dottern Leona som har stora planer för deras nya plats på jorden. Följ med på resan!

Det är de sista skälvande dagarna av augusti och sommaren 2020 börjar lida mot sitt slut, men i det stora växthuset i Klövedal är tomaterna i sitt esse just nu. I långa rader börjar en efter skifta från grönt till rött, orange eller gult och de smakar precis sådär gudomligt som bara en solmogen, nyskördad tomat kan göra. För Johanna och Daniel har det varit en minst sagt fullspäckad odlingssäsong.
– Det har varit mycket att göra kan en säga. Men också roligt, det ger verkligen någonting! Även om det inte är så lätt att sälja den här tomaten, säger Johanna och håller upp en enorm bifftomat med sprucket skal.
– De smakar fantastiskt men de är fula och spricker lätt. Jag tänkte att folk skulle köpa annorlunda tomatsorter, men det är lite svårt rent praktiskt, i och med att de håller sig så kort tid. Jag har väl gått innan säsongen och tänkt att jag vill inte ha vanliga tråkiga tomater utan jag vill ha de här goda, men nu förstår jag lite mer poängen med tomater som har lite tjockare skal och som inte spricker så lätt. Så jag ska nog tänka om lite till nästa år och odla mer lättsålda sorter, säger Daniel.

DANIEL NORÉN & JOHANNA NORDSTRÖM
__________________________________
Hemma hos: Johanna, Daniel, & dottern Leona på en liten gård i Klövedal
Jobbar som: Johanna är musiker, Daniel driver Leader-projektet ”Grödor för ett klimat i förändring” och tillsammans startar de just nu upp Kolleröds Skafferi & Trädgård med mikrobageri, trädgårdsodling & syrade grönsaker
Tjörnbor sedan: 1,5 år tillbaka
Favoritplats på Tjörn: Hemma!

Har säsongen gått som planerat?
– Nja, vi har inte riktigt kommit in i förädlingsbiten än, vi ligger hela tiden ett steg efter i planeringen. ”Oj! Nu är det plötsligt jättemycket tomater, hur ska vi sälja dem eller var ska vi göra av dem?”, säger Johanna.
– Hela året har det varit så ha ha, vi är alltid efter. Men nu har vi precis beställt en frysbox och en torkugn i alla fall, säger Daniel.
– Ja precis, som vi behöver helst i eftermiddag ha ha, skrattar Johanna.

Gårdsbutiken blev ju inte helt färdig den här säsongen men så väl en liten skafferilåda som ni har satt upp vid utkanten av gården!
– Ja, Daniel byggde den egentligen för ganska länge sedan, men det var lite nerver kring att sätta upp skylten nere vid vägen, säger Johanna.
– Ja, när vi sätter upp skylten så är det som att, ”jaha, det var såhär det blev, alla drömmar och allting blev en liten tarvlig låda med några tomater i”, ha ha. Det är ju inget fel på en låda egentligen men dels vill vi ju att det ska finnas någonting att köpa om vi nu sätter upp en skylt så vi har väntat lite av den anledningen och nu när det är dags för stora tomatskörden så har turisterna försvunnit från ön, så det är lite av ett antiklimax på ett sätt. Men det är nog så det kommer att vara, att tomaterna mognar lite i sista laget liksom, säger Daniel.
– Men många har klagat på att det var sena tomater i år, kan vi ju trösta oss med, säger Johanna.

Hur känns tomatbranschen så här långt?
– Det är fantastiskt att du kan gå till affären när som helst och köpa tomater men det är ju tråkigt också för det är ju svårt för en lokal liten tomatodlare att konkurrera, säger Daniel.
– Fast de vi odlar smakar ju så mycket mer, säger Johanna.
– Ja, det gör de ju men det är ändå såpass lätt för folk att köpa importerade tomater året runt men det är ju tomater som har hyfsat mycket klimatavtryck och fraktas hit så egentligen är det ju inte rent spel liksom, säger Daniel.

Egentligen borde ju tomater ses som en säsongsgröda precis som jordgubbar?
– Ja, jag var på Cuba i ett halvår för många år sedan och jag kommer ihåg att där var det verkligen säsong för de importerar ingenting förutom äpplen som en kan köpa på ett slags Mc Donalds för tio kronor stycket, vilket är nästan en månadslön och då kommer jag ihåg att när tomatsäsongen började så var det vitkål och tomater som kom samtidigt och då rullade det in lastbilar i stan fulla med tomater och vitkål och det såg bara så sjukt ut, shit, ja nu satte säsongen igång och så var det bara det en åt under några månader, berättar Johanna.

Ni har ju även sålt grödor på REKO-ring Tjörn i sommar, berätta!
– Det var lite stressigt första gången, vi försökte tänka ut vad en behöver för någonting; påsar, gummisnoddar, kvittoblock, säger Daniel.
– Ja och så ska en ju ha själva grönsakerna också, vi råkade ju ge bort två tingade gurkor kvällen innan. Men det känns roligt tycker jag och det är trevligt att stå där och se att det finns andra som håller på också, det blir en social bit av det med, säger Johanna.
– Det är ett enkelt koncept, du bara lägger upp en annons i REKO-rings Facebookgrupp och bara berättar vad du har att sälja och vad det kostar och så tar du emot beställningar som hämtas upp där. Fördelen är att det redan finns en kundkrets där, och att alla affärer är klara redan innan så vi behöver inte skörda mer än vad som behövs. Baksidan är ju att du måste lägga ut annonsen ganska långt i förväg så du måste hålla koll på vad som kommer bli moget. Så det lärde vi oss efter första gången att det kanske är bättre att säga att nu är det slut, än att försöka maxa liksom, säger Daniel.

Har det funkat bra?
– Ja men det tycker jag. Vi har ju inte haft så mycket grejer att sälja men det har ändå varit en hyfsad slant och det är ju också lite marknadsföring. Men en liten nackdel är att det ofta kan bli att det är flera som säljer samma saker och vi vill ju inte sänka priserna men då å andra sidan så konkurrerar en med exakt samma sak. Och det är väl en del i ett större problem som jag ser; just att det finns alldeles för få grönsaksodlare men det är svårt att nå ut, och REKO-ring är ett bra sätt att nå ut, men där kan det nästan bli för många ibland istället. Så hur kan vi göra så att det blir fler som odlar grönsaker, för vi behöver bli mer självförsörjande, och samtidigt få business på det hela?, säger Daniel.

Omställning Tjörn har fått in en del förslag att det önskas en fysisk butik med lokalproducerat, så att du också kan gå runt och titta vad som finns. Vad tror ni om det?
– Det vore fantastiskt bra tycker jag. Just att vi odlare har grejer under en begränsad tid så det skulle verkligen vara en fördel att ha folk som odlar olika saker som fyller på de luckor som finns, och att det är en plats som finns mer frekvent än varannan vecka. Det känns som att det finns ett intresse också från Tjörnborna, säger Daniel.

Är det något annat som ni skulle vilja förändra här på Tjörn?
– Ja, det här med mobilmaster. Det kanske låter lite off topic men jag tycker det är konstigt att det inte finns en debatt kring det här med radiofrekvent elektromagnetisk strålning och framförallt utbyggnaden av 5G-nätet, vilket innebär att en kommer gödsla med mobilmaster. Jag har försökt sätta mig in i ämnet och det finns idag anmärkningsvärt många forskningsrapporter som pekar på riktigt allvarliga hälsorisker. Typ ökad risk för cancer, autism, infertilitet och sånt. Sen är det inte så att bara vi människor far illa, utan djur, insekter och bin också. En ny sammanställning av forskningsresultat visar att insekter får problem med navigeringen och reproduktionen. De senaste åren har det varit en dramatisk nedgång på antalet insekter. Lite färre insekter låter kanske inte så farligt men om bin och humlor och andra pollinerande insekter försvinner så är vi ju rökta. Ska vi bara ignorera allt det här och gå vidare med utbyggnaden av 5G?, säger Daniel.

Men det här med landsbygdsutveckling och att det möjliggör att människor kan jobba hemifrån då?
– Vi har ju fått fiber här på Tjörn nu och så finns redan 4G+, det måste ju vara tillräckligt för att kunna jobba hemifrån. Men jag antar att folk vill ha 5G av någon outgrundlig anledning liksom. Det känns som att det räcker bra med den hastigheten vi har nu, men det ska gå ännu snabbare och det känns synd när riskerna är så stora, säger Daniel.

Vad kan en göra själv?
– Det du kan göra själv är att vara lite mer sparsam med telefonen och inte köra så mycket trådlöst hemma men det vi inte kan göra så mycket åt är ju masterna som redan är uppe. Det är ju bara att stänga av det trådlösa och köra på sladd istället hemma. Det kanske är fult eller besvärligt men det får du ju väga mot ganska stora potentiella risker då enligt vad forskarna säger. Jag gillar Internet liksom, så jag har grävt ner 40 meter kabel till gäststugan och dragit ett rör till bageriet också och ska peta in sladden där. Jag stänger av min mobildata, GPS och WiFi på mobilen. Jag stänger av den helt eller har flygläge på kvällarna. Men du kan åtminstone lägga telefonen i ett annat rum på natten så du inte sover med den, säger Daniel.

Vad kan vi göra på lokal nivå?
– Kommunen är ju självbestämmande över själva utbyggnaden så de kan sätta sitt veto. En skulle också vilja göra någonting så att åtminstone skolorna blev fria från WiFi.  Strålningen påverkar  även inlärningsförmågan negativt så alla har att vinna på att få ner det här bruset i skolan. Jag skulle önska vi kunde bli några här på Tjörn som engagerade oss i frågan, säger Daniel.

SVENSKA MYNDIGHETERS BEDÖMNING OM 5G
* Strålsäkerhetsmyndigheten om 5G-teknik
* Folkhälsomyndigheten om Elektromagnetiska fält
* Arbetsmiljöverket om Elektromagnetiska fält

”Nu har jag precis börjat skörda honungsramar, men det visade sig att mina drottningar var lite för gamla så nu har jag två avläggningar med nya drottningar som jag hoppas på”, säger Daniel. 

Vad blir nästa steg för Kolleröds Skafferi & Trädgård?
– Det är lite det vi funderar på, när vi har jobbat fram till ett mål och nu får vi fundera på vad nästa steg är, men jag tror att det är att försöka få igång bageriet. Sedan vill vi mjölksyra för att sälja, absolut. Det är ju lite det som är den här skafferi-tanken, att förädla på olika vis och förlänga den här allt för korta säsongen som en kan sälja färska saker. Det ser jag fram emot att ha ett färdigt förädlingskök där torkugn och syrningskärl är redo att användas. Och med lite bak så kan vi ha öppet hela året, någon dagar i veckan, säger Daniel.

Vad har ni för planer för trädgården?
– Vi skulle vilja bygga ett slags växthus där vi kan sitta och umgås också och efter det kan vi börja tänka ut hur vi vill ha trädgårdsdelen. Det känns kul för jag har saknat blommor nu i sommar, för vi hade bara en rad med ringblommor men det var så himla trevligt och lyste upp hela trädgården, så nästa år vill jag få till några perennrabatten, och det är ju bra läge att förbereda det nu i höst och börja gräva bäddar och så, säger Daniel.

Text och foto: Emilie Cederquist

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy