Hem Reportage Återbruk & Secondhand med Johanna

Återbruk & Secondhand med Johanna

av Emilie Cederquist

Att handla secondhand och börja återbruka material kommer bli allt viktigare, inte minst nu i Corona-krisens fotspår. Vi fick en pratstund på distans med Johanna Montell som gjort det till en sport att fynda saker på andrahandsmarknaden och hitta nya användningsområden för förbrukade prylar.

Drivet att jobba med miljöfrågor i Göteborg- och Mölndals stad har gjort att Johanna Montell numera är en Tjörnbo i exil. Medan våren börjar anlända till hennes barndomsö, håller sig secondhand-proffset Johanna i lägenheten i stan och den planerade, efterlängtade påskledigheten på Tjörn ställdes in till följd av Corona-virusets framfart.
– Vi flyttade till Tjörn när jag var nio, men eftersom mormor och morfar hade sommarhus i Djupvik som vi ofta besökte har jag känt mig hemma här längre än så. Att få växa upp med möjligheten att ha många djur omkring sig, odling och närhet till skog och hav är något som jag kan se tillbaka på som fantastiskt. Numera bor jag i en lägenhet i Mölndal, men åker ut till Tjörn så ofta jag kan och det är där jag allra helst spenderar mina somrar och långlediga helger.

JOHANNA MONTELL
__________________________________
Jobbar med: Miljöfrågor i Göteborg och Mölndals stad
Favoritplats på Tjörn: Mitt barndomshem! Men utöver det självklara valet skulle jag säga Låka badplats en tidig sommarmorgon, innan någon annan hunnit dit, med en termos kaffe och en bra bok i handen
Blogg: johannamontell.homespo.se
Loppis: Valla Kyrkväg 10

När och hur började ditt intresse för miljöfrågor? 
– Jag har läst offentlig förvaltning på Göteborgs universitet, och det var under min masterutbildning i Policyanalys som jag började att intressera mig mer och mer för miljöfrågor. Tack vare min uppsats om implementeringen av den tidigare avfallsplanen A2020 fick jag möjlighet att göra praktik på Kretslopp och vatten, och sätta mig djupare in i frågor kring förebyggande av avfall. Sedan dess är jag fast! Jag har arbetat med förebyggande frågor och fått vara med att bland annat driva Kulturkalaset till att bli mer engångsfritt, jobbat med sociala kanaler och innehåll för att inspirera göteborgare till att bli mer miljömedvetna och i projekt för att underlätta för stadens verksamheter att sortera sitt avfall. Idag jobbar jag mer på vattensidan med förebyggande åtgärder för att minska skadliga utsläpp, men håller mig kvar vid avfallsfrågan genom mitt extraknäck på Mölndals stad. Där jobbar jag just nu med att ta fram produkter av återanvänt material.

Johanna har byggt en eldstad av återanvänd marksten som räddats från att bli avfall.

Vad brinner du för mest just nu?
– Att ta tillvara på det som redan finns. Att förebygga, se till så att vi minskar avfallsmängderna och nyproduktionen. Det finns redan så otroligt mycket material och produkter producerat, som många idag inte ser värdet i. Stå en stund på en återvinningscentral och du kommer bli förfärad över hur mycket fullt fungerande saker som slängs och blir till avfall, helt i onödan. Det vill jag ändra på och är den fråga jag brinner mest för.

Johanna har skapat en väska av återbrukat material – handtagen är gjorda av de där cirklarna som sitter längst ner på gamla skidstavar, och själva väskdelen är knuten av remsor från ett trasigt lakan.

Din mamma har ju en egen loppis och du är själv ett riktigt proffs på loppis och secondhand – vill du dela med dig av dina bästa tips? 
– Skriv en lista! Det är mitt absolut bästa tips. Jag har själv lätt för att bli överväldigad av de tusentals prylar som trängs i en secondhandaffär eller på en loppis. Då är det skönt att ha en lista att falla tillbaka på, som gör det enklare att fokusera. Har du väl din lista, blir det också enklare att se ”utanför boxen” – även om du inte hittar den perfekta krukan bland de traditionella krukorna, går du nu vidare med ”krukglasögonen” på; till glas och porslinsavdelningen där du kanske hittar ett udda glas eller ett keramikkrus som skulle passa istället. Eller ser en gardinlängd som skulle vara fin som löpare på middagsbordet eller att sy om till tygservetter.

Johanna i en klänning som hon fyndat secondhand och uppdaterat med små enkla medel.

En del tycker det är svårt att komma igång att handla kläder secondhand – har du något råd till hur de ska ta sig över den tröskeln?
– Även här blir mitt första tips att ha en lista över plagg du är ute efter. Då är det enklare att sålla. Jag tror att en av anledningarna till att det kan kännas svårt att komma igång är att vi inte tror att vi kommer hitta det vi söker. Därför är det extra viktigt att ha ett riktmärke, och då är listan en bra genväg. Det finns så mycket på andrahandsmarknaden, och går du till en secondhand med mycket kläder, så kommer du hitta vad du letar efter! Försök också att endast fokusera på kläder på din secondhandrunda. Är du inte ute efter ett specifikt plagg, kan du fokusera på en färg du gillar och utgå från den när du letar. Det viktiga är att avgränsa sökandet, för att inte bli utmattad av alla plagg. Mitt nästa tips är att våga prova! Plocka på dig ett gäng plagg som ser intressanta ut, och haka inte upp dig på storleken, utan mer på hur plagget ser ut på dig. Idag finns också väldigt bra secondhandbutiker på nätet, som fungerar som vanliga webshopar. Du kan sortera på plagg, storlek, färg och märke. Kolla in Sellpy!

Vad är fördelarna med att handla på loppis och second hand?
– Att du bidrar till att minska nyproduktionen och därmed gör miljön en stor tjänst. En produkts största miljöpåverkan sker i princip alltid vid tillverkningen, och det steget skippar du ju helt om du väljer secondhand, eftersom produkten redan är tillverkad. Din plånbok kommer också att tacka dig, och vill du hitta unika plagg eller inredningsdetaljer hittar du dom enklast på andrahandsmarknaden!

Vilka är dina bäst fynd?
– Min antika slaktarbänk som fungerar som middagsbord! Det tog ett halvår av sökande, men det var det värt. Jag är också extra förtjust i sänglamporna, min gröna kaffeservis från Rörstrand och min samling av uddaporslin med blommönster.

Ett par seconhandfyndade gardinomfång blev till festliga örhängen!

Du är också grym på återbruk och skapar ofta nya saker av gamla grejer. Var får du inspiration till det? 
– Tack snälla! Jag brukar utgå ifrån vad jag behöver eller vill ha här hemma, och sedan letar jag material att skapa med secondhand. Mycket inspiration kommer från Pinterest och Instagram också, eller bara genom att planlöst strosa runt i en secondhandbutik och fundera på hur jag kan använda sakerna jag ser till något nytt användningsområde.

Hur tycker du att en ska göra för att börja tänka i banor kring återbruk istället för att köpa nytt hela tiden?
– Det är nog bara att börja någonstans – ha i bakhuvudet att allt finns på andrahandsmarknaden, och försök att alltid kolla secondhand först, innan du köper nytt. Börjar du med detta tänk inom något område, exempelvis kläder, kommer det att smitta av sig till andra områden: köksgrejer, porslin, textil. Sätt upp en utmaning för dig själv: nästa grej jag behöver köpa ska inte vara nyproducerad. 

Ni har också byggt ett växthus av återbruk på Tjörn, berätta! 
– Ja! Men jag kan inte ta åt mig äran för någon typ av konstruktion eller byggnadskonst, det har min bror och mamma stått för. Men mycket av byggmaterialet, som reglar och brädor, är överblivet material från tidigare projekt. De gamla fönstren som använts som väggar i växthuset har stått på höloftet i många år, efter att dem byttes ut i huset. Dörrarna in till växthuset är också gamla fönster, som inhandlades av en granne till pappa.

Har du klimatångest och hur gör du i så fall för att tackla den?
 – Den kommer och går faktiskt. Jag slutade helt köpa nyproducerade kläder för tre år sedan, och handlar i övrigt ytterst sällan något nyproducerat. Därigenom känner jag att jag gör vad jag kan för att själv minska en klimatpåverkande nyproduktion och ohållbar konsumtion. Min och min sambos livsstil är i övrigt ganska snäll mot miljön. Vi har ingen bil, inga barn, har aldrig tagit flyget någonstans tillsammans och har dragit ner ordentligt på köttkonsumtionen. Å andra sidan hade vi en resa till Japan planerad, men som vi fick ställa in på grund av avrådan till alla utlandsresor som kom nu i och med Corona. Jag hade dock inte haft något dåligt samvete över flygresan om den blivit av. Jag tror att mycket kan vi som individer självklart göra, men mycket ligger också på ett högre plan. Att tänka att en gör så gott en kan, och att allt ansvar inte ligger på oss som individer hjälper mig att tackla klimatångesten.

Ett furuskåp som Johanna fyndade för 60 kr på Lions loppis i Aröd blev med lite felbruten färg ett snyggt och praktiskt köksskåp!

Har du något tips på något en kan läsa/titta på/göra hemma nu i karantäntider? 
– Jag älskar att läsa och har ganska nyligen hittat Marie Hermansons litteraturskatt. Många av hennes böcker är vanligt förekommande secondhand också. Tips! Annars har jag små projekt på gång att göra hemmavid: sy om en kavaj, måla akvarell och organisera i skafferiet. Nu har en ju möjlighet att ta tag i och se tjusningen i de små tingen.

Enkelt DIY: Uppiffade skärbrädor

Ett favorit DIY på tema återbruk är att fräscha upp loppisfyndade skärbrädor. Oftast ser träskärbrädorna väldigt tråkiga ut där de ligger i en hög i nästan varje secondhandbutik. Men med en handslip och lite olja blir dem som nya! De här skärbrädorna betalade jag nog en tia styck för, och de såg inte särskilt roliga ut med sitt gulnande trä och slitningar som resultat av mycket användning. Jag slipade helt enkelt bort de översta lagren, tills alla knivmärken försvann och en ljus träfärg trädde fram. Lädersnörena har jag också köpt secondhand och knöt fast i de förborrade hålen. Minst lika snygga som nyproducerade!

Av: Emilie Cederquist Foto: Johanna Montell

You may also like

3 kommentarer

intervju för Omställning Tjörn - Johanna Montell 17 april, 2020 - 14:39

[…] Hallå! Tänkte bara kika in och dela med mig av en intervju som Emilie gjorde med mig för Omställning Tjörn. Vill du läsa om min eventuella klimatångest, få några secondhand-tips eller en guide till ett enkelt DIY? hela reportaget hittar ni hääär! […]

Svara
intervju för Omställning Tjörn - Homespo 17 april, 2020 - 14:41

[…] Hallå! Tänkte bara kika in och dela med mig av en intervju som Emilie gjorde med mig för Omställning Tjörn. Vill du läsa om min eventuella klimatångest, få några secondhand-tips eller en guide till ett enkelt DIY? hela reportaget hittar ni hääär! […]

Svara
My Homepage 5 augusti, 2021 - 20:47

… [Trackback]

[…] There you will find 61439 more Infos: omstallningtjorn.se/2020/04/15/aterbruk-secondhand-med-johanna/ […]

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy