Hem Potatisuppropet VIDEO: Odla potatis i halm

VIDEO: Odla potatis i halm

av Emilie Cederquist

Som en del i #potatisuppropet testar Familjen Cederquist i Hjälteby att odla potatis i hö denna Corona-odlingssäsong. Ruth Stout har odlat potatis på detta vis sedan gammalt & no-dig gardening är verkligen i ropet, så varför inte prova du med? Spana in videon hur vi gjorde!

ODLA POTATIS I HÖ

Du behöver:
Några kilo sättpotatis
1 gräsmatta
Hö/halm/annat täckmaterial
Lite jord

Gör såhär:
1. Lägg ut ett tunt lager täckmaterial direkt på gräsmattan.
2. Mät ut rätt avstånd och lägg lite jord där varje potatis ska ligga.
3. Placera ut sättpotatisen.
4. Täck med ett tjockt lager hö, minst 20-30 cm. Lägg på mer material under odlingssäsongen vid behov.
Det är viktigt att potatisen inte nås av solljuset!

Film, redigering, foto, text: Emilie Cederquist Musik: Bensound

You may also like

3 kommentarer

Eva Ericsson 4 maj, 2020 - 16:42

Så bra!

Svara
Isabell Cederquist 8 oktober, 2020 - 11:48

Hej! Läste idag ert experiment med att odla potatis i hö! Hur har det gått för er! Vi är några grannar som funderar på till nästa år odla potatis. Vi har tillgång till hö, har hästgård, så det är med intresse jag hoppas ni återkommer. Av en annan granne har vi fått tipset att lägga ut täckduk, för ogräsets skull, o ovanpå bränd hästgödsel! Har ni provat det! Med vänlig hälsning, Isabell. Vi bor i Kurlanda/Häle här på Tjörn.

Svara
Emilie Cederquist 15 oktober, 2020 - 14:25

Hej Isabell! Vad roligt att ni funderar på att odla potatis på detta vis! Det låter som att ni har bra förutsättningar där ni bor och det är ju toppen att göra det tillsammans med grannar. Vi la ingen täckduk och heller inget gödsel men det skadar säkert inte att göra det. Vi är ganska nöjda med resultatet förutom att vi hade en del sork som ätit på de större potatissorterna. Men det är säkert olika beroende på vart man bor om sork är ett problem. Här finns en film från när vi skördade: https://www.omstallningtjorn.se/2020/10/07/video-skorda-potatis-ur-halm/ Lycka till!

Svara

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy