Hem Potatisuppropet Potatisuppropet

Potatisuppropet

av Emilie Cederquist

Småskalig odling för lokal resiliens

Omställning Tjörn ställer sig bakom #potatisuppropet och hoppas att så många Tjörn-bor som möjligt hakar på och försöker få ner potatis i jorden de närmsta veckorna.

Nu är det dags att öka den lokala självförsörjningen! Omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn har startat Potatisuppropet som en utmaning till oss alla att se till att vår matberedskap är god.

Allt fler röster varnar nu för livsmedelsbrist. De begränsningar i rörlighet som följer i spåren av Covid-19 har väckt en diskussion om livsmedelssystemets sårbarhet. FN-organisationerna FAO, WTO och WHO säger i ett gemensamt uttalande att det nu finns anledning att oroa sig för livsmedelssäkerheten i världen. Omställningsgrupper kan ta initiativ för att öka självförsörjningen samtidigt som vi lyfter behovet av lokal resiliens i omställningens tid. Vi har mobiliserat vid kriser förr, vi kan göra det idag också.

Sveriges matberedskap är inte god. Vi har inga beredskapslager, varken av mat eller drivmedel. Vid ett importstopp tar maten i butikshyllorna slut på några dagar. Nu när världens länder på stänger sina gränser kan vi inte förlita oss på en matförsörjning som beror på ett ständigt flöde av leveranser. Det gäller att agera redan denna växtsäsong. Det vi inte får ner i jorden under de närmaste två månaderna kommer vi inte att kunna skörda i höst.

Varför just potatis? Nu som förr är potatisen vårt bästa och pålitligaste baslivsmedel, men all lokal matproduktion är viktig!

POTATISUPPROPET TJÖRN

*Gör om en del av din gräsmatta till potatisodling

* Sätt potatis! Nu är inte läge att vara kräsen, ta vilken potatis som helst som du kommer över och få ner den i jorden!

* Dela överblivet utsäde med andra!

* Har du mark att låna ut till den som vill odla potatis? Kontakta oss i Omställning Tjörn så hjälper vi till att matcha med sugna potatisodlare.

* Starta en gemensamhetsodling av potatis med grannar eller vänner

* Kontakta beslutsfattare & politiker och uppmuntra till effektivare markanvändning och matsäkerthetsplan

EFTERLYSNING! Omställning Tjörn vill samla in potatishistorier från förr = kunskap för framtiden! Har du någon information om hur potatisodlingen gick till på Tjörn förr i tiden? Mejla till info@omstallningtjorn.se!

Potatisuppropet hämtar inspiration från potatisupproret 1917, då arbetarkvinnor över hela landet samlades i protest över livsmedelspolitiken. Foto: Stockholms Stadsmuseum

Lägg upp en bild på din potatis på sociala medier och tagga med #POTATISUPPROPET och @omstallning så att vi kan dela vidare och visa upp för resten av världen för inspiration! Använd gärna andra taggar som #1maj #allasättapotatis #utomdetråkiga #lokalmatförsörjning #livsmedelsberedskap #resiliens

You may also like

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy