Datum

maj 09 2023
Expired!

Tid

16:30 - 17:45

Vattnets roll i att kyla och balansera klimatet

Framtidsveckan Tjörn: Vattnets roll i att kyla och balansera klimatet

Kan vi undvika en klimatkatastrof genom att efterlikna naturen?
Daniel Norén, föreningen Omställning Tjörn, berättar om hur vi kan arbeta med landskapet för att motverka den globala uppvärmningen och extremväder. Genom att bygga matjord, hålla marken täckt av levande växter, skydda våra skogar, hålla kvar vatten i landskapet och ställa om till ett regenerativt jordbruk som lagrar in koldioxid i jorden är detta möjligt. Teknikerna finns, det är billigt och förändringen kan gå snabbt.

Förändringen av landskapet är en nyckel till att motverka den globala uppvärmningen och frekvent förekommande extremväder. Den höga halten koldioxid i atmosfären är ett symptom på en rådande obalans, orsakad av en radikal förändring av landskapet som har eskalerat under industrialismen, med öknar och obrukbar mark som resultat. Denna process har släppt ut enorma mängder koldioxid. Växter och träd vars uppgift är att ta upp koldioxiden igen genom sin fotosyntes har försvunnit, liksom vattenhållande jordar vars vatten träd och växter annars hade transpirerat fukten och låtit den bli en del av vattnets kylande och balanserande kretslopp.

Lösningen är ett återskapat landskap med matjord, en mark täckt av levande växter, skyddade skogar, vatten som håls kvar vatten i landskapet och omställning till ett regenerativt jordbruk som lagrar in koldioxid i jorden.

Föreläsningen är en del i förstudien ”Vattnets roll i att kyla och balansera klimatet” som drivs av Omställning Tjörn och Studieförbundet Vuxenskolan och finansieras av LEADER Södra Bohuslän.

Föredraget är en del av Framtidsveckan Tjörn och arrangeras i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Datum: Tisdag 9 maj
Tid: Kl 16.30-17.45
Plats: Skärhamns bibliotek, Kroksdalsvägen 1

Evenemanget är avslutat.

Lämna en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy